La publicitat ha aconseguit presentar les bananes com un article frívol, amb un aspecte entre eròtic i humorístic. Aquesta visió d'aquesta fruita tropical ha tendit a amagar els mecanismes de producció que en alguns casos han enfonsat països sencers en la misèria. Ara, l'espai Homesession presenta un projecte del fotògraf i antropòleg anglès George Selley que reflexiona sobre la tèrbola relació de la CIA amb els governs centreamericans. I ho fa a partir d'un material molt especial, un manual d'assassinats desclassificat per la CIA el 1997. Aquest projecte es va presentar aquest dimarts i només es podrà veure fins al dia 1, amb cita prèvia.

Obviously successful George Selley

Una joia d'arxiu

El manual desclassificat per la CIA A study of assassination és un document breu, destinat a la contractació i ús de mercenaris per a realitzar assassinats polítics i desestabilitzar un país. Tot i que el document no inclou referències a cap país en concret, sembla ser que va ser redactat per a un programa de desestabilització del govern del president democràtic Jacobo Árbenz, "el soldat del poble", qui va governar Guatemala entre 1950 i 1954. La campanya contra Árbenz era duta a terme per la CIA i per la United Fruit Company, que era la major propietària de terrenys de la república centreamericana. L'informe és una obra mestra del cinisme. Es defineix l'assassinat com aquella mort que "ofereix avantatges positius" per a l'organització que l'encarrega. Es fa una relació de les qualitats que ha de tenir l'assassí (hauria de ser "decidit, coratjós, intel·ligent, resolt i físicament actiu"). Fins i tot planteja la possibilitat d'usar gent desequilibrada, amb la previsió de que resultin morts en la seva acció. Dona instruccions sobre com realitzar un magnicidi, però també dóna consells molt obvis sobre com matar amb una pedra; ara bé, no ho recomana; aconsella com a medi més efectiu d'assassinat la defenestració. Amb un punt surrealista, en un apartat d'A study of assassination es fa constar: "Cap instrucció d'assassinat ha de ser mai escrita o gravada". La realitat és que, finalment, Árbenz va ser derrocat per un cop d'Estat que va permetre a la United Fruit Company els privilegis de que disfrutava a Guatemala. Probablement, en la seva caiguda algun paper hi va jugar A study of assassination.

An effective technique George Selley

Contrapunt

George Selley combina fragments reproduïts d'aquest document de la CIA, amb imatges intervingudes sobre la banana, i sobre la presència nord-americana a l'Amèrica Central. A més a més, el projecte incorpora gravacions de vídeos de propaganda de la banana produïts per la mateixa United Fruit Company en que es vol donar una imatge divertida i intrascendent d'un producte que s'obtenia mitjançant l'espoli i la coacció a les poblacions de l'Amèrica Central. Diuen que la United Fruit va ser una de les primeres empreses en contractar un especialista en publicitat per fer aquests petits vídeos, protagonitzats per Chiquita Banana, una fruita de dibuixos animats: era, justament, un nebot de Sigmund Freud. En la presentació del projecte, realitzat a Homesession, Selley va recòrrer també a la poesia, amb la recitació d'un poema redactat per Pablo Neruda i dedicat a la companyia fruitera.

The simplest local tools a study of assassination george selley

Humor amb límits

Selley no dubta en usar l'humor, sobretot en la seva tria de textos i en la intervenció de les imatges. Potser per això ha decidit no aprofundir més en aquest projecte. En un principi aquest antropòleg i fotògraf hauria volgut anar a Guatemala, entrevistar víctimes del cop d'Estat, contrastar versions... Però va decidir que això no seria gaire ètic si mantenia el to d'humor que creu que és important en el seu treball. No hauria estat capaç d'usar l'humor si en aquest cas es parlés de víctimes concretes.

George Selley en Homesession

George Selley a Homesession. Foto: Homesession Barcelona.

L'imperialisme que no acaba

En ple temps de psicosi pel terrorisme, el projecte de Selley recorda que la violència no és monopoli només d'organitzacions subversives confinades a les perifèries, sinó que la dominació imperialista sobre el món es basa, bàsicament, en l'ús sistemàtic de la violència, i en el seu encobriment sistemàtic. Selley, que ara és professor de fotografia a la Facultat de Belles Arts de Candem, ve del fotoperiodisme, i considera que cal continuar usant la fotografia per denunciar els problemes del món modern (una de les seves anteriors creacions girava al voltant de Wikileaks). Selley denuncia que, tot i que l'A study of assassination, com a tal, probablement ja no està en vigor, les grans empreses continuen participant en la política, de forma molt tèrbola, per imposar la seva dominació sobre el món. Per a Selley, el cas d'United Fruit Company no és el passat, sinó el present.