Tothom recorda què estava fent l’11 de setembre del 2001. La cruel imatge no s’oblida. Aquelles instantànies cruentes i desesperades de gent cridant, la taca de sang i fum sobre un Manhattan absolutament tocat i enfonsat. L’atemptat de les Torres Bessones per part d’Al-Qaeda és un dels episodis més foscos de l’era contemporània, el més sanguinari i brutal que ha passat a Amèrica. Aquest any es compleixen 20 anys del pitjor atac al món occidental i l’oscaritzat Spike Lee, director entre directors i polèmic entre polèmics, estrena un documental a HBO que no només parla de la versió oficial, sinó que dona ales a les teories conspiranoiques que durant anys han alimentat alguns sectors.

Les crítiques no van tardar a arribar, després que la plataforma permetés que alguns periodistes tinguessin accés al contingut abans d’hora. I és que en l’últim dels 4 episodis de la sèrie documental apareixien xerrades amb un grup que promou la teoria que assegura que les Torres Bessones van ser destruïdes per mitjà d’una demolició controlada, i no a causa del xoc d'avions —i que múltiples experts han atacat per difondre teories desmentides des de fa temps—. Ara, i suposem que per apagar els focs, Lee ha manifestat que ha tornat a la sala de muntatge per examinar el quart i últim capítol de la sèrie. “Demano respectuosament que tothom es guardi qualsevol judici fins a veure la versió final”, va escriure en una nota publicada a la web d’HBO.

Torres Bessones

El director ha manifestat que no confia en la versió oficial

NYC Epicenters 9/11 narra la forma en què la ciutat de Nova York —metàfora del país— ha sobreviscut a aquestes últimes dues dècades, des dels atacs terroristes fins a la crisi del coronavirus, amb l’índex de mortalitat més elevat del món (més de 600.000 morts). En una entrevista a The New York Times, el director de Malcolm X i Infiltrado en el KKKlan va suggerir que no confiava en el relat oficial del que va passar l’11 de setembre i que, per ell, l’important del seu enfocament a la pel·lícula era posar tota la informació al respecte perquè la gent decideixi per si mateixa, demanant respecte per la intel·ligència del públic.

“Tinc preguntes i espero que, potser, el llegat del documental sigui que el Congrés celebri una audiència sobre l’11-S”, va dir. “La quantitat de calor que es necessita per fer que l’acer es fongui no arriba a aquella temperatura; i després, la juxtaposició de la forma en què l’Edifici 7 va caure a terra, quan el col·loques al costat d’altres ensorraments d’edificis que han estat enderrocats, és com si estiguessis veient el mateix”. A més dels teòrics conspiranoics, el documental s'ha fet a partir de més de 300 entrevistes i inclou comentaris de l’alcalde de Nova York Bill de Blasio, de la representant novaiorquesa Alexandria Ocasio-Cortez i del senador Chuck Schumer. El primer capítol ja es pot veure a HBO, i l'últim s'estrenarà l'11 de setembre de 2021, el dia que es compleixen 20 anys de la tragèdia.