Club Editor publica una altra novel·la de l'autor noruec Per Petterson (1952): Sortir a robar cavalls (en traducció de Carolina Moreno), de qui anteriorment ja havien publicat Cap a Sibèria i Maleeixo el curs del temps. El protagonista d'aquesta història, Trond T., abandona la ciutat per anar-se'n a viure, sol, a una cabana a una zona rural. I, vivint a la muntanya recorda un estiu de la seva adolescència que va resultar clau en la seva vida.

Natura imponent

Petterson és sublim en el relat de la vida natural, perquè en la seva obra el riu, els arbres, els cavalls, els prats i els gossos hi juguen un paper tan central com les persones. Els individus mesuren les seves forces amb els elements: amb el corrent del riu, amb el gruix de la neu, amb el pes dels arbres, amb l'energia dels cavalls... La força i la perseverància de l'home es fan palesos en els seus combats quotidians amb la natura, però és en aquests mateixos combats on es posa de manifest la petitesa i la fragilitat humanes. Llegir Sortir a robar cavalls és submergir-se en la natura escandinava, en els seus gegantescos boscos, en els seus rius gelats, en els seus prats verds... I, inevitablement, sentir-se subjugat per la seva grandiositat.

El gèlid Nord

Als que venim del Mediterrani, potser el que més ens sorprén de Sortir a robar cavalls no és tant la fredor del clima escandinau, sinó la tremenda gelor de les relacions humanes. Perquè l'aventura de Trond T. és una aposta voluntària per la solitud. Un home que renuncia a tot contacte amb els seus coneguts després d'un trauma familiar (també Per Petterson va patir un gran trauma quan diversos membres de la seva família van morir en un accident de ferry). Alhora, d'una forma o altra, per motius ben diferents, tots els personatges de la novel·la són éssers amb una gran dificultat per empatitzar. Fins i tot el personatge més sociable, el pare del protagonista, acaba resultant molt més misteriós del que sembla a primera vista. Els personatges de Petterson són personatges insociables perquè, com els personatges dels clàssics russos, sempre se senten incòmodes amb sí mateixos. No poden viure amb harmonia amb el món, perquè no aconsegueixen viure amb harmonia amb ells mateixos.

Una grandesa que commou

Sortir a robar cavalls no és un llibre que deixi indiferent. L'obra de Petterson remou els sentiments, perquè situa els seus personatges en situacions tremendament difícils: morts, accidents, amors impossibles, enganys, conflictes... Però ho fa sense ni un pèl de sensibleria, i sense ni mica de tendresa. Petterson mena la història de forma magistral, desenvolupant la trama amb precisió. Per això, Sortir a robar cavalls resulta un llibre intens i a vegades brutal. Intens i a vegades brutal com la vida mateixa.