Torna el Sónar. Entre el 13, 14 i 15 de juny de 2024, el 31è Festival Internacional de Música, Creativitat i Tecnologia de Barcelona afermarà el seu paper de radar i impulsor amb la finalitat d’acostar el talent emergent de múltiples microescenes de tot el món a grans audiències i connectar la ciutat amb les figures més grans de la música de ball del nostre temps.

Com és habitual, el Sónar de Dia es tornarà a celebrar dijous, divendres i dissabte a Fira Montjuïc, mentre que Sónar de Nit serà a Fira Gran Via divendres i dissabte. Entre els primers noms anunciats aquest matí per l'organització, destaquen propostes com Kaytranada, Jessie Ware, Ben Böhmer live, Floating Points, Charlotte de Witte presentant Overdrive, Vince Staples o Folamour.

La 12a edició de Sónar+D, la cita anual ineludible per a professionals de les indústries creatives, l’art, la recerca i la tecnologia, se celebrarà al cor de Sónar de Dia i comptarà amb conferències audiovisuals sobre la convivència de la tecnologia amb la naturalesa i la creativitat. També hi haurà masterclasses, fòrums de debat, trobades professionals i més activitats per aprofundir en la IA i el seu impacte en disciplines artístiques com la música, el so, el cinema, el gaming i les realitats alternatives

20231130 BCN Premsa Anunci1ºLineupBarcelona GIF EN (1)
Torna el Sónar: nova cita amb el festival de música avançada el 13, 14 i 15 de juny del 2024

Un lineup disruptiu per ballar…

Sónar es consolida el 2024 com a espai per elevar a un altre nivell l’expressió creativa d’artistes i públic, amb un primer avanç de lineup disruptiu i centrat en el ball. La fusió inigualable de hip-hop, r&b, funk i soul de Kaytranada acompanyarà una Jessie Ware preparada per conquerir Barcelona amb el soul, disco i r&b del seu sensual cinquè àlbum, mentre que la força natural del raper californià Vince Staples portarà el rap clàssic dels anys 90 al segle XXI a base de lletres carregades de sentiment. La DJ i productora belga Charlotte de Witte elevarà la seva fusió de techno i trance a un altre nivell amb el seu show Overdrive, mentre que el francès Folamour, nova icona de la música disco i house a nivell global, presentarà el seu aclamat espectacle audiovisual. L’electrònica melòdica i preciosista del productor alemany Ben Böhmer, l’eclecticisme del sempre impredictible Floating Points i el techno àcid i accelerat de Reinier Zonneveld completen una primera línia de noms amics de diferents públics i pensats per revolucionar la pista de ball.

Vince Staples
Vince Staples és un dels principals reclams del Sónar 2024 / Foto: James W. Mataitis Bailey/ Arxiu Def Jam

Les rimes de Vince Staples no estaran soles. Hi haurà espai pel pop amb influències funk i flamenques de la precoç i prometedora Judeline, així com pel rap embastat per synth-pop de CASISDEAD, la introspecció i reflexió del raper i pensador KAMAUU, l’electrònica d’avantguarda amb elements spoken-word de Marie Davidson i el pop ultraprocessat i distorsionat de LaFrancesssa. La profunditat i delicadesa d’Ana Roxanne acompanyada per DJ Python conformant Natural Wonder Beauty Concept (i presentant el seu homònim àlbum de downtempo), la recent fusió de percussió africana i sons electrònics en clau r&b i neo-soul de Bikôkô, el rap d’estètica afro-rave de Toya Delazy, el sentimentalisme de pablopablo, la col·lisió d’influències de Dyce, les ombres barroques d’Adelaide, la nostàlgia d’AMORE i les productores i vocalistes Ela Minus i yunè pinku també tindran molt a dir, literalment.

1 Kaytranada
Kaytranada, fusió irresistible de hip-hop, r&b, funk i soul 

El públic més contemplatiu i explorador trobarà aliats en les rugoses textures del duo EMPTYSET, els ritmes tan íntims com complexos de Loraine James i el piano preparat de Kelly Moran. A l’altre extrem de l’espectre, es troba Olof Dreijer, conegut per ser meitat del duo The Knife, i, amb ell, altres artistes experimentals i atrevits, com l’impredictible selector japonès ¥ØU$UK€ ¥UK1MAT$O, l’estrella emergent de la bass music Surusinghe i la investigadora de so gallega Akazie. Completa aquesta llista una variada selecció d’artistes que donen noves formes i estils a la música de club: Slim Soledad, DJ Gigola, DJ Fucci, Taahliah, Coco Em, moktar, SHYBOI i TNTC.

Més ball que mai

El ball tindrà més presència que mai, no només a la pista, sinó també sobre els escenaris del festival. Blackhaine farà gala de les seves exigents rutines de ball (l'han dut a treballar amb artistes de la talla de Kanye West) en una altra de les seves provocadores actuacions, en les quals combina rap, spoken-word i intenses coreografies inspirades a parts iguals en el teatre butoh japonès i en el seu creixement al nord d’Anglaterra. El productor britànic d’avantguarda Lee Gamble donarà vida al seu commovedor nou disc Models amb un espectacle -coproduït pel festival Unsound- diferent de tot el que ha fet abans i amb ballarines sobre l’escenari executant la coreografia dissenyada per la gaditana Candela Capitán. I Gabber Eleganza desplegarà tot el potencial de The Hakke Show, amb balls extremadament precisos i exigents a més de 180 bpm.

1 Charlotte de Witte presents  Overdrive    Marie Wynants 1
Charlotte de Witte presentarà el seu espectacle Overdrive al Sónar 2024 / Foto: Marie Wynants

També s’exploraran nous i radicals terrenys en l’art del directe. Els provocadors germans i artistes digitals Team Rolfes, famosos pel seu sarcasme i sentit de l’humor, representaran en directe la seva vibrant òpera de realitat virtual 321Rule, amb la rapera viral Lil Mariko com a protagonista. S’obriran portes a nous paradigmes en el terreny de la performance musical dins d’un festival gràcies a directes amb propostes escenogràfiques radicals com el de VMO a.k.a. Violent Magic Orchestra -que mesclen black-metal i noise amb gabber i hard-trance- i el del col·lectiu radical ASIANDOPEBOYS presentant PHYSIS, un espectacle multidisciplinari de sis hores de durada amb efectes visuals i il·luminació colpidors, coreografia avantguardista i un elenc rotatiu d’artistes entre els quals s’inclouen els músics Dis Fig i Gabber Modus Operandi, a més dels ballarins i intèrprets Siko Setyanto, Yvan Falk Ndoho Ange. El potencial performatiu de la música de club no coneix límits en ple 2024. Bon exemple d’això són artistes sense por d’entremesclar gèneres, idees i disciplines, com TOMMY CASHhorsegiirLHadren o els col·lectius TORO (amb softchaos, engalanan i wicboyx) i Club Cringe (amb Frost Children, Mother Cell, Angel Money, DJ Wallh4x, DJ Trick i convidats tan especials com absolutament impredictibles).

La música de club sempre present

El públic ballarà, un any més, al ritme tant de noms clàssics com d’altres en auge a l’escena de club: Surgeon & Speedy J presentaran el seu directe MULTIPLES; Kerri Chandler demostrarà un cop més per què s’erigeix com un dels grans mestres de la música house; i The Martinez Brothers aportaran la seva frescor made in NYC. Hi haurà col·laboracions especials a la cabina. Héctor Oaks b2b Partiboi69 oferiran altes dosis d’energia. Eliza Rose b2b Dan Shake b2b Sally C, tres dels DJs que més marquen tendència en l’actualitat, signaran un b2b2b inèdit fins al moment. I Stacey Hotwaxx Hale b2b DJ Paulette mostraran com es balla quan una llegenda de Detroit es creua amb una llegenda de Manchester. KI/KI, la nova gran sensació del trance, presentarà la seva única data live a Espanya el 2024. Skin On Skin mesclarà amb fermesa el techno i el house amb el drill i el rap. Es viatjarà a l’època del trance i l’eurodance amb Marlon Hoffstadt aka DJ Daddy Trance. Es tancaran els ulls amb la visió moderna, crua i enèrgica dels clàssics del house de Cinthie live. S’alçaran les mans al cel amb la Berlín més italo de la mà de Kapote & Sam Ruffillo a la primera Toy Tonics Jam de gran format al nostre país. I es lliurarà l’eufòria amb el dinamisme en clau DJ de Jehia i amb les selectores i agitadores locals LANAV i Spacer.

6 Folamour 812©Koria
Folamour, la nova febre de les nits del dissabte al Sónar 2024 / Foto: Koria

Sonar+D 2024

La relació entre la naturalesa i la tecnologia serà un dels principals focus de les conferències audiovisuals que tindran lloc a Sónar+D 2024.  El prestigiós artista contemporani i arquitecte Tomás Saraceno, conegut per dirigir projectes com Aerocene i per les seves exploracions sobre noves formes sostenibles d’habitar i percebre el medi ambient, desgranarà les vinculacions entre art, ciències de la vida i ciències socials. Treballar en aquests àmbits li ha portat a crear escultures fins i tot amb teles d’aranya i a presentar instal·lacions site-specific de gran format, sempre amb la solidaritat sensorial amb el planeta com a bandera a través d’una pràctica ecològica social, mental i ambiental. David Gruber, fundador i director del projecte CETI (Cetacean Translation Initiative) i protagonista a The New Yorker aquest mateix any, revelarà com està aconseguint traduir el llenguatge dels catxalots a l’illa caribenya Dominica utilitzant Intel·ligència Artificial i machine-learning.  L’altre gran focus serà l’ús que fan de la Intel·ligència Artificial des d’una perspectiva lúdica, pràctica i palpable Nicole L’Huillier, artista transdisciplinar xilena i doctorada en Arts i Ciències de Mitjans pel MIT, i Marta Verde, tecnòloga, artista visual i professora al Berklee College of Music de València. Totes dues presentaran masterclasses per exposar els seus treballs. I l’AI & Blockchain Creative Summit, un espai d’inspiració, debat i presentació d’start-ups, spin-offs i projectes de recerca aplicada i artística, compost per dues sessions sobre la naturalesa del cinema i de l’expanded media en la IA i la Web3.