Del 17 al 30 d'agost se celebrarà la 28ª edició de la Schubertíada de Vilabertran (a l'Alt Empordà), la gran trobada dedicada a la música de cambra i al lied, que, tal i com s'ha anunciat avui, comptarà amb 22 concerts. El protagonista d'aquesta edició serà el quartet de corda, perquè és la "quinta essència del gènere" i perquè segons Jordi Roch, president de l'Associació Franz Schubert i alma mater de la Schubertíada, "Catalunya és un país de quartets". Roch ha anunciat que enguany hi haurà al festival 20 quartets catalans i 2 de fora. La Schubertíada compta amb el suport de la Fundació Banc de Sabadell. Miquel Molins, direcció de la Fundació, ha volgut deixar clar que el compromís del Banc de Sabadell es deu tant a la seva qualitat, com amb el seu compromís amb la joventut: el festival contínuament promou noves generacions de músics, que posteriorment es consoliden com grans intèrprets. Es pot consultar la programació completa i comprar entrades a la pàgina web de la Schubertíada.

Vilabertran   Canònica de Santa Maria de Vilabertran Albert Sarola Juanola Viquipèdia CC 3.0

La canònica de Vilabertran. Foto: Albert Sarola Juanola, CC 3.0.

Una trobada que vol ser especial

Xavier Cester, director del festival, ha destacat el clima musical que es crea a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, on hi ha una "autèntica comunió" entre el públic i els artistes. I ha destacat que sobre la base: Schubert, el lied i la música de cambra, el festival ha aconseguit adoptar pràctiques modernes sense trair el discurs original.

Schubertíada al Palau Moja Banc Sabadell

Presentació de la Schubertíada al Palau Moja. Foto: @FBSabadell.

22 concerts

Víctor Medem, responsable de la programació, ha destacat que en total hi haurà 22 concerts, en la seva majoria a Vilabertran, però apunta que també se celebraran dos concerts a Castelló d'Empúries i 4 més a Gaubea, al País Basc, on la Schubertíada té un gran èxit. L'essència de la Schubertíada serà el cicle dedicat als quartets de corda, que s'inaugurarà amb Shubert i Haydn de la mà del Cuarteto Quiroga. Entre els concerts destacats d'aquest cicle també cal mencionar el del Quartet Gerhard, amb el pianista Barry Douglas, que interpretaran Schubert i Brahms. El baríton Matthias Goerne i el pianista Alexander Schmalcz col·laboraran amb el Cosmos Quartet amb peces de Schubert, Mozart i Beethoven. Entre els convidats de fora hi haurà el quartet francès Quatuor Hanson, que actuarà amb la  viola d'Anna Puig, per oferir peces de Haydn, de Mozart, i també d'un autor català: Josep Cervelló. Clourà la Schubertíada el Quartet Casals, en una sessió molt esperada en què hi haurà peces de Haydn, Mozart i Mendelssohn.

El lied

La cançó poètica, malgrat tot, també tindrà el seu espai a Vilabertran. La soprano Juliane Banse interpretarà la Winterreise, D. 911 de Franz Schubert amb el pianista Wolfram Rieger. El baríton Konstantin Krimmel, després d'haver triomfat a Barcelona, actuarà en un concert a Vilabertran. Completaran els concerts de lied Angrè Schuen, un home que ja va actuar a la Schubertíada quan era molt poc conegut; la mezzosoprano Sarah Connolly; la mezzosoprano Esther Valentin, que oferirà una sessió matinal... Medem ha volgut destacar també el concert de la Malin Byström, una soprano que fa anys que volien portar a Vilabertran i que enguany serà possible d'escoltar a l'Alt Empordà. En una altra sessió Francisco Poyato interpretarà les adaptacions de Beethoven de cançons populars europees. I ho farà amb la col·laboració de diversos alumnes de l'ESMUC. "No hi ha gaire tradició de grups que combinin veu i instruments, tot i que hi ha repertori per a aquests", ha recordat Poyato.