L'ONG Save the Children denuncia que el problema de l'assetjament escolar no és només responsabilitat dels centres educatius, sinó que "falten respostes institucionals" i que aquest assumpte ha de formar part d'una estratègia més àmplia de lluita integral contra la violència cap als nens i nenes.

Amb motiu del Dia mundial contra l'assetjament escolar, que se celebra el proper 2 de maig, aquesta organització reitera la necessitat d'aprovar "com més aviat millor" una Llei per a l'eradicació de la violència contra la infantesa que inclogui plans de prevenció i detecció en l'entorn educatiu. Save the Children assenyala que les respostes dels poders públics han estat "gairebé sempre reactives" a casos d'assetjament greu que han tingut repercussions mediàtiques i que les situacions d'assetjament "quotidianes" "romanen invisibles".

L'ONG que a Espanya el 9,3% dels estudiants considera que ha patit assetjament i un 6,9% ciberassetjament, segons el seu informe 'Jo a això no jugo', publicat el gener 2016. "L'assetjament en l'àmbit escolar no és un joc de nens i té conseqüències molt greus en la seva salut física i mental, arribant en alguns casos a provocar el suïcidi", alerta el director general de Save the Children, Andrés Conde.

Protocols obligatoris

Per això, l'ONG planteja que la futura Llei contra la violència a la infantesa ha d'incloure formació específica per a tots els professionals que treballin amb menors perquè siguin capaços de prevenir i detectar qualsevol tipus de violència.

Així mateix, proposa de declarar en "situació de risc" als menors de 14 anys que cometin infraccions contra altres nens, perquè rebin la formació i atenció necessària per evitar que tornin a cometre o patir una altra agressió, i protocols obligatoris en tots els centres escolars per prevenir, detectar i actuar en casos d'assetjament escolar.