La revista Sàpiens, en el número especial de l'11 de setembre, publica una investigació de la historiadora Maria Rosa Pigrau, que ha estudiat la correspondència inèdita entre Felip V i el seu avi, el rei francès Lluís XIV, en què parlen de la guerra de Successió.  Agustí Alcoberro considera que aquestes cartes tenen "un valor excepcional" en posar de manifest la visió del conflicte que tenien el monarca francès i l'espanyol. Aquest exemplar de Sàpiens, amb transcripcions de les cartes entre monarques, ja és a la venda.

Un dels elements més rellevants d'aquesta documentació és la contundència del monarca envers els catalans. Felip V s'expressava amb contundència en la correspondència amb el seu avi, tot deixant clar que el seu objectiu era esclafar als barcelonins, que en aquell moment ja eren sota setge: "Una vegada la trinxera oberta, obrir foc a discreció, sense condicions. I si porten la seva perfídia i la seva obstinació, fins a deixar-se assaltar, sotmetre'ls amb el màxim rigor". Tothom sap com va acabar la història.

Lluís XIV de França. Jacint Rigau-Ros i Serra

Lluís XIV de França. Quadre de Jacint Rigau-Ros i Serra.

La posició del seu avi, en canvi, eren molt més moderada i en diverses ocasions va demanar clemència pels catalans: "Les bombes que fareu caure a Barcelona mataran tant aquells que us són fidels com els sediciosos. [...] Us he de confessar que esperava que seríeu sensible a la ruïna, absoluta, d'una vila important, i a la pèrdua de molta gent valenta, que fareu morir per castigar els rebels", advertia Lluís XIV.

Lluís XIV i Felip V van mantenir una fluïda correspondència del 1701 fins al 1715, en uns anys en què el rei de França, el Rei Sol, era el principal monarca europeu. Maria Rosa Pigrau ha tret a la llum més de 3.000 cartes, el que constitueix un fons documental de gran importància i fiabilitat que permet estudiar el 1714 des d'una nova perspectiva. 

 

Foto de portada: Quadre de Felip V al Museu de l'Almodí de l'Ajuntament de Xàtiva.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat