El 34 Saló Internacional del Còmic de Barcelona s'ha inaugurat avui a la Fira de Montjuïc. El conseller de Cultura, Santi Vila, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, hi han assistit per deixar clara la importància que atorguen a aquest saló i el paper destacat que ocupa el còmic en la cultura catalana. De fet, algunes de les Biblioteques que depenen de la Generalitat faran una compra de llibres directament a la Fira, i el Departament de Cultura ha preparat trobades entre editors de còmic i bibliotecaris per millorar la presència de còmics a les biblioteques.

L'esplendor d'Ibáñez

El protagonista indiscutible del Saló ha estat Ibáñez, el pare de Mortadel·lo i Filemó i de tants altres personatges de còmic, com Pepe Gotera y Otilio, Rompetechos, El Botones Sacarino... El dia de Sant Jordi el seu llibre 13, Rue del Percebe va figurar entre els més venuts. Avui, al Saló una exposició de grans dimensions retia homenatge a la seva trajectòria. A l'estand del seu editor, Edicions B, Ies obres d'Ibáñez eren per arreu. I no només velles obres de fa 40 anys, sinó també obres recents que mostren el vigor i la vigència del dibuixant del carrer Argenteria.

La diversitat d'un món

Una de les claus del Saló és que qualsevol pot trobar un còmic al seu gust (no és tan especialitzat com el saló del Manga). Evidentment, els superherois tenen un paper destacat en aquest univers. I competeix amb ells per l'espai disponible el manga japonès, que si bé no és tan popular, té un exèrcit de seguidors de fidelitat nibelunga. Però a part d'això es poden trobar obres de caràcter ben diferent: biografies en còmic, llibres il·lustrats, TBOs de fa cinquanta anys, obres eròtiques, textos militants... Això sí, alguns personatges han caigut en popularitat darrerament: l'estand on s'exposaven els Astèrix era gairebé ignorat pels visitants.

Més enllà del paper

Al Saló els qui siguin afeccionats a qualsevol personatge de còmic tenen la possibilitat, no només de comprar els seus llibres, sinó també d'adquirir un gran nombre d'objectes relacionats amb ells. Els afeccionats als herois japonesos poden fins i tot triar entre un ampli repertori d'espases. Hi ha samarretes sobre la pràctica totalitat dels personatges de ficció de l'univers del còmic. També es poden obtenir figuretes de plàstic de tots ells. I collarets, polseres, màscares, trencaclosques, ninos de peluix, disfresses... Hi ha parades que també ofereixen pel·lícules inspirades en els diferents còmics..

Els visitants

En dia feiner, la major part dels visitants eren nois d'escoles, acompanyats dels seus mestres. I, amb la inauguració, també es feia notar la presència de les autoritats i els seus acompanyants. Però també hi havia gent molt diversa, duta per la curiositat. Els fanàtics disfressats estaven clarament en minoria. La gent bàsicament busca referents dels còmics més presents a la televisió: des de Bola de Drac fins a Starwars. Marvel és un referent per a quasi tots.

L'escriptor Francisco Ibañez regala exemplars del seu llibre al conseller Santi Vila i a l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau / Foto: Sergi Alcàzar

Fans i col·leccionistes

No tots els materials del Saló estan pensats per al gran públic. A la Fira s'hi concentren nombrosos llibreters i brocanters que ofereixen còmics antics o excepcionals. Els que ho vulguin podran adquirir edicions originals del Capitán Trueno, per exemple. Les peces més estranyes poden estar ocultes a algun dels estands del Saló. N'hi ha que superen els 300 euros. També es poden trobar algunes vinyetes originals, ofertes per galeries: són obres d'art destinades especialment als col·leccionistes. Hi ha algunes botigues que ofereixen edicions estrangeres per als connaisseurs. També s'hi poden trobar alguns fanzines, però el còmic més underground és poc representat al Saló.

Expositors molt específics

Si alguns dels expositors ofereixen materials per a tots els públics, uns pocs estan destinats a persones ja iniciades al món del còmic, i no com a simples lectors. Hi ha diverses escoles que ofereixen matrícules a cursos de còmic. Algunes d'elles fins i tot ensenyen els ordinadors i els programes que s'usen per dibuixar còmics amb ordinador. D'altres marques ofereixen llapis, retoladors i papers pensats específicament per a la il·lustració.

A les fronteres del còmic

El Saló no és restrictiu a l'hora de triar expositors. D'aquesta forma, hi ha un espai important reservat als videojocs, i hi ha expositors que tenen productes, com jocs de rol, que a vegades tenen una relació molt tangencial amb el còmic. De fet, inclús hi ha una mostra de slot (Scalextric): alguns dels nois joves que passaven per allà ni tan sols coneixien el joc.

Les exposicions

El Saló ha dedicat un espai de grans dimensions a una exposició sobre els vehicles al món del còmic. Tot i que algunes peces són molt curioses, el públic no sembla especialment apassionat per aquesta mostra. Molt més èxit té l'exposició sobre les superheroïnes, que fa un repàs als personatges femenins més populars d'aquest tipus de còmics. El Saló també ha volgut retre homenatge a alguns destacats personatges del món del còmic: els veterans Ibáñez i Enrique S. Abulí, el ja difunt Luis Bermejo, i els joves Miki Montlló, Santiago García i Javier Olivares (i també al fanzine Thermozero). El Saló s'ha volgut fer ressò de l'impacte que han tingut la crisi i els moviments socials al còmic amb una exposició ben particular: Novel·les gràfiques compromeses.

Activitats complementàries

Durant els 4 dies del Saló, els afeccionats podran fer-se firmar els seus còmics pels seus autors favorits. S'han programat centenars de sessions de signatura i els millors autors del còmic europeu seran a Barcelona a disposició del seu públic. En alguns casos fins i tot s'ha de reservar hora per a la signatura, davant l'allau de sol·licituds. Els autors acostumen a dedicar el llibre, no amb una simple rúbrica, sinó amb una signatura acompanyada d'un dibuix. Tot un luxe per als seus fans. Els afeccionats al còmic esperen amb impaciència els dos concursos de Cosplay (disfressa) que se celebraran dissabte (sobre superherois) i diumenge (sobre videojocs). I els afeccionats al dibuix tindran una ocasió d'or de fer tallers de còmic amb alguns dels grans noms del còmic local, com Paco Roca (l'autor d'Arrugues) o Miki Montlló (l'autor de Jolly Roger). També s'han organitzat presentacions de llibres i conferències i debats sobre el món del còmic. El Servei Català de Trànsit, que patrocina el saló, organitza diverses activitats sobre la seguretat viària i patrocina el concurs escolar d'aquesta edició, que gira entorn del tema Historietes sobre rodes.