Sant tornem-hi: un altre cop setembre, un altre cop retornar, recomençar, reemprendre... ai, no, això no; reprendre, això sí. El curiós món dels prefixos. Una qüestió difícil, perquè no tens cap suport que et digui si vas pel bon camí. Les paraules formades a partir de prefixos no surten al diccionari i, per això, els autocorrectors no ens avisen si hem format bé la paraula o, al contrari, la marquen sempre com un error encara que estigui tot en ordre. A més a més, per complicar-ho una mica més, darrerament hi ha hagut algunes novetats ortogràfiques que afecten l’escriptura dels mots prefixats: bàsicament, el guionet desapareix en gairebé tots els casos, excepte amb el prefix no- en conceptes molt concrets (no-violència) i en les coordinacions amb prefix en els textos científics. 

El truc per estar segurs en l’escriptura de les paraules prefixades i no haver de dependre d’altres suports és conèixer les regles bàsiques de formació de paraules. Així podrem anar creant mots infinitament, perquè si estan ben formats, estan bé, encara que no surtin al diccionari. La regla principal és no confondre paraules formades a partir d’un prefix amb paraules compostes, perquè segueixen regles diferents, aquí només ens centrarem en els prefixos. Ara sí: la segona regla principal és que les paraules amb prefix s’escriuen aglutinades, sense espai ni guionet, excepte (sempre hi ha un excepte) en el cas en què el prefix va abans de majúscules, xifres, símbols, cometes o mots en cursiva; en el cas dels sintagmes lexicalitzats o dels mots amb guionet i per evitar confusions amb un altre mot, en aquests casos hi ha d’haver un espai, no un guionet.

No s’acaba aquí, hi ha altres regles que afecten l’escriptura dels mots amb prefix, però trobem que la millor manera de recordar-les és la pràctica:

Posa't a prova!

 

📝 Aquí pots fer tots els tests de llengua d'ElNacional.cat