L'Estat ha retornat aquest dimarts a la Biblioteca de Catalunya una carta de Cristòfor Colom que havia estat sostreta i exportada als Estats Units entre el 2004 i 2005. Aquest document, que té el nom de 'Columbus Christopher Epistolae de Insulis Indie supra Ganger nuper inventis', va ser recuperada pel Ministeri de Cultura i Esport el passat 25 de juliol de 2018 i ara torna a la Biblioteca de Catalunya, que la custodiava i en tenia la titularitat des del 1918.

Aquesta carta, explica el govern espanyol, és un bé cultural "d'enorme valor històric i documental", donat que només hi ha 16 exemplars d'aquesta en diferents biblioteques de tot el món. És un text de Colom en què narra les seves experiències durant l'expedició a Amèrica, des de la sortida al Port de Palos el 3 d'agost de 1492 fins a l'arribada a Lisboa el 4 de març de 1493. El document va ser imprès a Roma el mateix any, el 1492, per Stephan Plannck.

El retorn del document

La carta de Cristòfor Colom va ser robada a Barcelona i, posteriorment, es va exportar entre el 2004 i 2005 als Estats Units. Fruit d'un cas similar a la Biblioteca Ricardiana de Florència (Itàlia), autoritats nord-americanes van iniciar una investigació en veure que aquest modus operandi s'havia intentat repetir per aconseguir un altre exemplar d'aquesta carta. En concret, seguien la pista d'aquests fets l'Oficina d'Informació de l'Agència d'Immigració i Duanes dels Estats Units. La investigació es va iniciar l'any 2011.

De fet, va ser l'any 2012 quan, a través d'un expert de la Universitat de Princeton, es va arribar a la conclusió que l'exemplar que es trobava custodiat a la Biblioteca de Catalunya des de l'any 1918 havia estat sostret i s'havia exportat als Estats Units per tal que fos comercialitzat i venut.

A partir d'aquest moment, explica el govern espanyol que les autoritats del país i les dels Estats Units van iniciar les gestions per poder retornar aquesta carta a Catalunya. Aquest exemplar, per tant, es va poder recuperar i l'Oficina d'Informació de l'Agència d'Immigració i Duanes li va fer entrega d'aquesta a l'ambaixador d'Espanya a Washington el 6 de juliol de 2018.

El document va arribar a Espanya el passat 25 de juliol de 2018 i, des d'aleshores, s'havia guardat a la cambra cuirassada del Ministeri de Cultura i Esport. Finalment, la carta ha tornat a la Biblioteca de Catalunya aquest dimarts 23 de novembre de 2021. A l'acte hi ha assistit el secretari general del Departament de Cultura, Jordi Foz; la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra; el sotsdirector general de Registres i Documentació del Patrimoni Històric, Carlos González-Barandiaran y de Muller; el secretari de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric, Ángel Rivas; i el secretari general de la delegació del govern espanyol a Catalunya, Simón Pérez.

 

Imatge principal: La Biblioteca de Catalunya rep l'exemplar de la carta de Cristòfor Colom. Biblioteca de Catalunya – Oriol Miralles