Sens dubte, l'Empordà és terra de grans artistes. Només cal fer un cop d'ull a algunes de les grans figures nascudes a l'Empordà o que hi han mantingut una relació especial. Josep Pla, Salvador Dalí, Marcel Duchamp, Richard Hamilton o Modest Cuixart són un exemple d’aquests referents artístics que han trobat en l'Empordà un lloc on inspirar-se i, alhora, refugiar-se. Aquesta tradició artística de l'Empordà ha perdurat en el temps i, en l'actualitat, un gran nombre de creadors s'han vist atrets per aquest indret tan màgic del nostre país.

Històricament, l'Empordà ha estat un punt de trobada per a artistes de tota mena: des de Dalí fins a Duchamp passant per Pla

Per tal de classificar tots aquests artistes que avui viuen a l'Empordà, el gestor tècnic i cultural Toni Álvarez de Arana ha tirat endavant una catalogació de tots ells. Una feina que es va presentar a l’exposició Localismes Universals. Artistes de l’Empordà (1), que es va poder veure a l'espai Can Mario de Fundació Vila Casas (Palafrugell) entre febrer i maig de 2022. 

Mapa Empordà artistes / Fundació Vila Casas
Mapa dels artistes de l'Empordà / Fundació Vila Casas

Doncs bé, ara i fins al 26 de novembre, l'espai Can Mario de Fundació Vila Casas acull la segona part: Mar de fons. Artistes de l'Empordà (2). La mostra, comissariada també per Álvarez de Arana, presenta una segona tria d’artistes residents a l’Empordà amb plantejaments artístics afins als llenguatges contemporanis. Concretament, posa sobre la taula una trentena més d’artistes de distintes generacions i procedències que treballen tècniques i llenguatges diversos (des de l’escultura i la pintura fins a la fotografia, el vídeo, l’acció o la instal·lació) i que s’aproximen a temàtiques vinculades al territori. D'aquesta manera, l’exposició pretén acostar el públic a la qualitat de les propostes contemporànies nascudes a l’Empordà, una riquesa present a molts d’aquests petits pobles repartits pel nostre paisatge.

L'exposició Mar de fons. Artistes de l'Empordà (2) demostra que l'Empordà continua sent un indret d'inspiració que atrau artistes de diferents disciplines i procedències 

Qui visiti Mar de Fons. Artistes de l'Empordà (2) veurà que la segona tria d'artistes que s'hi exhibeix es diferencia de la primera, sobretot, en un aspecte: la gran majoria defugen la pintura i l'escultura per recórrer a llenguatges més contemporanis. Així, hi trobarà, fotografia, instal·lació, acció o vídeo. Noves formes d'expressió que ens permeten contemplar l'Empordà des d'un punt de vista diferent. 

Àlex Pallí. L'ordre únic de totes les possibilitats, 2021. Foto Àlex Pallí
Obra d'Àlex Pallí titulada L'ordre únic de totes les possibilitats / Àlex Pallí

Mar de Fons. Artistes de l’Empordà (2)

Gràcies a aquesta aposta per noves tècniques expressives dels artistes que participen a Mar de Fons. Artistes de l’Empordà (2), queda enrere el realisme i les tècniques pictòriques clàssiques per deixar lloc a l’abstracció o la utilització de materials diversos i no artístics. Així, es demostra que l'avantguardisme és més viu que mai a l'Empordà.

Els artistes de Mar de Fons. Artistes de l'Empordà (2) opten per noves tècniques expressives com la fotografia o el vídeo

D'altra banda, qui decideixi descobrir Mar de Fons. Artistes de l'Empordà (2)​ no trobarà cap homenatge a cap figura artística ja desapareguda, tal com es va fer a Localismes Universals. Artistes de l’Empordà (1), amb l’artista Jordi Sardà (Barcelona, 1953-Girona, 2019). Aquesta vegada, per contra, dues sales individuals acullen obres que per les seves característiques requereixen un espai propi. És el cas de dues obres de Pere Noguera, d’una banda, i d'una obra de Marta Vergonyós i Mar Serinyà per l’altra.

Pere Noguera. El color m'afecta, 1999. Foto Jordi Picazo
Obra de Pere Noguera titulada El color m'afecta / Jordi Picazo

Pel que fa a la temàtica de les obres que s'hi exposen, es mostren obres sobre qüestions relacionades amb el territori i que permeten reflexionar com ara la memòria, el llegat de les dones, la natura i el paisatge de l’Empordà.

Marta Vergonyós i Mar Serinyà. Taula viva. Paraulari, 2021.
Obra de Marta Vergonyós i Mar Serinyà titulada Taula viva / Fundació Vila Casas

Deixa't seduir per l'art de l'Empordà i visita Mar de fons. Artistes de l'Empordà (2) a la Casa Mario de Fundació Vila Casas de Palafrugell. No te'n penediràs!

 

Imatge principal: Volverás a casa, una escultura flotant de Guillermo Basagoiti i Sana López.