Ramon Esono Ebalé (1977), àlies Jamón y Queso, és un dibuixant guineà molt crític amb el dictador Teodoro Obiang Nguema. El 2017, quan visitava el seu país per renovar el seu passaport, va ser detingut amb acusacions falses i va passar sis mesos a la presó. El Pen Català l'ha volgut premiar amb el Veu Lliure, el guardó reservat als autors perseguits per la seva defensa de la llibertat d'expressió. L’acte s’ha celebrat al casal cultural de Son Tugores, a Alaró i ha comptat amb l’assistència del guardonat, del batle de la vila, Guillem Balboa Buika, així com de la presidenta del Pen Català, Àngels Gregori i del seu vicepresident per les Illes, Miquel Àngel Llauger.

ramon esono

Un crític empresonat per un règim de ferro

Ramon Esono Ebalé (1977), , a més d’editar el seu blog satíric, ha publicat una novel·la gràfica, La pesadilla de Obi, el 2014, finançada per la ONG EGJustice i inspirada i crítica amb la figura de Teodoro Obiang, dictador de Guinea Ecuatorial. Esono Ebalé és un conegut crític del president Obiang i el seu govern, i utilitza els seus dibuixos per denunciar i conscienciar sobre els alts nivells de desigualtat a Guinea Equatorial, així com sobre les violacions als drets humans comeses per l’Estat. Les seves historietes no sols evoquen la política africana sinó també els tabús respecte a l’homosexualitat i els transvestits, per exemple. Ha estat censurat nombroses vegades i ha arribat a publicar els seus globus sense text a l’interior per denunciar la situació.

El 16 de setembre de 2017 va ser arrestat a Malabo, la capital de Guinea Equatorial, per ser interrogat pels agents de seguretat pels seus dibuixos crítics amb el president Obiang i altres càrrecs del govern. Tot i això, pocs dies després diversos canals de notícies van informar que Ebalé estava sent investigat per presumpte falsificació de diners i blanqueig de capitals. Va ser portat davant el jutge el 20 de setembre i li van preguntar sobre aquestes acusacions. Tot seguit el van enviar a la presó Black Beach de Malabo on va ser retingut en forma de detenció judicial preventiva a l’espera d’investigacions. Esono Ebalé va comparèixer al tribunal el 3 d’octubre per declarar davant un jutge. Finalment, després de sis mesos a la presó, Ramon Esono va ser alliberat el 7 de març de 2018. Actualment viu exiliat fora de la seva Guinea Equatorial natal.

Un premi amb base a les Illes

El premi Veu Lliure reconeix cada any algun escriptor o escriptora perseguit al seu país per les seves idees i pels seus texts. El lliurament es fa tradicionalment en alguna localitat de les Illes Balears i es converteix en una de les activitats centrals del Pen Català en aquest territori. Sempre sol coincidir amb els actes commemoratius al voltant del dia internacional de l’escriptor perseguit, que cada any és el 15 de novembre.