Aquest divendres Raimon ha anunciat que deixarà definitivament la música i que, per fer-ho, ha previst dotze recitals al Palau, els quatre caps de setmana del mes de maig. En aquests concerts comptarà amb la col·laboració del Cor de Noies de l'Orfeó Català, el Cor Mitjans de l'Orfeó Català i el Cor Infantil d'aquesta institució. Les entrades, que ja són a la venda a la web del Palau de la Música, tindran un preu màxim de 40 € per tal de facilitar l'accés de la gent als concerts.

Foto: Sergi Alcàzar

La banda sonora de moltes vides

Joan Oller, director general del Palau de la Música, ha volgut destacar que Raimon "forma part de la banda sonora de la vida de molts de nosaltres". Va començar a cantar abans que molts de nosaltres nasquéssim, i les seves cançons han marcat a molts, tant en l'aspecte musical, com en l'aspecte vivencial. I ha destacat que la gent,  no només n'aprecia la música de Raimon, sinó que també en valora molt l'honestedat i la coherència. Raimon, amb més de cinquanta anys de carrera i amb cinquanta discos editats és, sens dubte, un dels cantants en català amb més impacte.

"Finire in bellezza"

Raimon ha reivindicat que, en aquest moment, a punt de fer els 76 anys, es troba en un bon moment artístic, i que justament per això vol retirar-se, per deixar un bon record. Ho ha definit en italià: "Finire in bellezza". Assegura que és una decisió molt meditada, i que portava anys pensant-ho. De fet, hauria volgut plegar el 2016, però quan el govern valencià li va oferir la possibilitat d'una gira no va poder negar-se a un retrobament amb el públic valencià, ja que durant molt de temps no hi havia actuat. També ha confessat que les coses que abans li agradaven, se li comencen a fer difícils: dormir a hotels, viatjar contínuament, menjar fora... I apunta que "això és el símptoma de que ja has fet el que havies de fer. És llei de vida".

Acabar del tot

Raimon ha assegurat, que després dels 3 concerts que té pendents al País Valencià, i els 12 del Palau de la Música, no tornarà a actuar, ni tan sols en concerts col·lectius ni en homenatges a d'altres artistes. També ha descartat realitzar cap gravació d'estudi, tot i que ha indicat que és possible que alguns dels seus concerts es gravin i s'en faci un disc. Ni tan sols pensa en publicar les seves memòries, tot i que ja havia editat un dietari fa anys. Ha deixat molt clar que "vull deixar de ser una persona pública, vull fer una vida de ciutadà". I ha afirmat que vol disfrutar de la lectura i de la música "com a espectador". Això sí, no descarta continuar composant cançons; "més endavant algú altre les cantarà, o no". Ha afirmat que té tres temes que mai no s'han gravat i molts projectes en cartera, tot i que no té clar si els acabarà o no: "en els darrers anys em costa molt treballar", afirma. 

Foto: Sergi Alcàzar

Petit format

Raimon ha destacat que, per al seu comiat, preferia reunir el públic en una sèrie de concerts en una sala mitjana, amb un escenari proper, que fer un gran concert al Palau Sant Jordi. Assegura que en aquest concert té la clara voluntat de complaure el públic amb un recital generós, en què li agradaria tocar els temes que la gent vol sentir ("una cosa que no sempre he fet", ha reconegut). "És la darrera ocasió que tenen per escoltar-me i m'agradaria que sortissin satisfets", ha declarat el cantautor valencià.

Comiat al Palau, i a Barcelona

Raimon, que ha ofert la roda de premsa anunciant els concerts al mateix Palau, ha afirmat que en aquest edifici "s'hi troba com a casa". Hi ha fet més de quaranta actuacions, sol o acompanyat. El seu primer concert en un gran auditori va ser justament allà, el 1965. Confessa que "és a Barcelona on m'he fet com a professional" i per això troba normal que el seu comiat definitiu es faci a Barcelona, sobretot després del gran concert que farà a València al mes de desembre.

La València recuperada

Raimon ha recordat que la primera vegada que va actuar va fer-ho en una taverna. En aquell moment només tenia una cançó: "Al vent", i es va veure obligat a completar el seu repertori amb "Les feuilles mortes", en francès. Però ha assegurat que ha tingut moltes dificultats per poder actuar al País Valencià durant tot el temps que ha governat el Partit Popular. Ha celebrat que amb el nou govern progressista hagi pogut tornar a actuar amb normalitat al seu país.

El Madrid perdut

En canvi, Raimon, que havia fet concerts molt celebrats a Madrid, no s'acomiadarà de la capital d'Espanya. Afirma que en els darrers anys, "a Madrid no et criden mai, o et volen a llocs molt minoritaris". Acusa clarament als mitjans de comunicació estatals: "A les televisions i a les ràdios de Madrid no hi ha cap cançó ni en català, ni en gallec, ni en euskera... Al cap d'uns anys la gent ja no sap ni que estàs cantant". De fet, Raimon també ha destacat que per als cantants en català és molt difícil tenir projecció internacional, perquè els exigeixen sovint que cantin en espanyol o amb anglès, com li va succeir a ell mateix en diverses ocasions.

Foto: Sergi Alcàzar

La polèmica del dia

Raimon s'ha pronunciat sobre la detenció de l'alcaldessa de Berga per negar-se a comparèixer davant el jutge per posar una estelada a la balconada de l'Ajuntament. Raimon ha afirmat que “Hi ha un retrocés en les llibertats, i cada dia n’hi ha un o altre. I en tot el que té relació amb Catalunya, van tallant contínuament, en l'aspecte econòmic, i en els drets”. Ara bé, ha deixat ben clar que no es pot equiparar aquesta situació amb la de la dictadura: "amb dictadura, l'alcaldessa de Berga no hagués estat alcaldessa", ha sentenciat. Ara bé, ha definit el sistema polític en què vivim com "una democràcia relativa".