Rafel Nadal ha rebut avui el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull que li ha atorgat l'editorial Columna per la novel·la El fill de l'italià, en una cerimònia desenvolupada a l'hotel Palace. Hi ha assistit la consellera Laura Borràs i l'alcalde de Caldes de Malavella, la localitat on se situa la trama de la novel·la. La novel·la sortirà en català, a l'editorial Columna, en castellà, a Planeta, i també en francès i en italià. Ja se n'estan negociant d'altres traduccions.

Rafel Nadal Laura Borràs Sergi Alcàzar

Recerca del passat

Rafel Nadal situa aquesta novel·la en els durs anys de la postguerra espanyola, durant la guerra mundial, quan mil mariners italians van anar a parar a Caldes de Malavella. El protagonista de la novel·la en un moment de la seva vida, que sospita que és fill d'un mariner, quan ja és gran, decideix investigar el seu passat per veure els vincles que l'uneixen a aquests mariners. Rafel Nadal afirma que "sense passat, no tens futur" i que aquest personatge reflecteix les ànsies de tots per conèixer un passat que s'ha amagat molt. Ell, per arribar a aquesta història, s'ha vist obligat a documentar-se molt sobre els mariners supervivents del vaixell Roma que van ser internats a Caldes després que els seus vaixells fossin bombardejats pels alemanys i arribessin a les costes espanyoles. I assegura que el poble és una mina per a l'historiador i per a l'escriptor: "A Caldes de Malavella s'hi concentra el més dur de la història europea d'aquella època", explica, i afegeix que va haver-hi refugiats de la guerra civil, un hospital per a ferits de guerra, jueus fugits del nazisme, els italians internats i, posteriorment, capitostos nazis fugits de la derrota. De fet, proposa a les autoritats a promoure els estudis històrics sobre aquest lloc.

L'impacte dels estrangers

Nadal, quan presentava la seva darrera novel·la a Caldes, va assabentar-se'n de la història dels italians. I, a partir d'aquest moment ha manegat molta documentació sobre els fets, però també ha recollit molts testimonis. Perquè els italians internats van tenir un fort impacte al poble: van treballar als camps, van ajudar a la gent i, evidentment, van festejar amb les noies, en un poble on faltaven molts homes. Per reflectir la pluralitat de les experiències, Nadal opta per una novel·la coral, amb moltes veus diferents, entre les que ell en destaca la de la mare, un personatge femení, que pateix unes duríssimes circumstàncies, però que somnia en un futur millor.

Rafel Nadal Sergi Alcàzar

El referèndum de Franco

Rafel Nadal intenta defugir l'excessiu dramatisme, combinant la història més dura amb algunes anècdotes divertides i amb molta tendresa. Una de les històries més curioses que és recollida en el llibre és la del "referèndum de Franco". En els darrers temps de l'estada dels italians a Caldes, el règim franquista no volia mantenir uns italians dividits entre proaliats i proalemanys,  perquè podien desestabilitzar políticament la població, en plena postguerra. I va decidir que calia retornar-los a Itàlia. Però mentre els aliats volien que retornessin al Sud, per sumar efectius a les seves files, els alemanys exigien que se'ls retornés al Nord, per lluitar amb les forces mussolinianes. Finalment, el règim va decidir organitzar un referèndum perquè triessin on anar. I això que va proposar Franco va escandalitzar bastant als seus subordinats, que no veien bé cap votació. Per saber-ne el resultat, caldrà llegir El fill de l'italià.