A l'estat espanyol es calcula que entre el 0,2 i el 0,3 % dels majors de 65 anys té demència frontotemporal, un grup de trastorns que danyen els lòbuls frontal i temporal del cervell dels quals l'afàsia és un dels seus principals símptomes i que es presenta a edats primerenques, com li ha passat a Bruce Willis. L'actor, de 67 anys, es va retirar l'any passat per patir afàsia, un trastorn del llenguatge produït com a conseqüència d'una lesió o una alteració en el funcionament a les parts del cervell responsables de l'expressió, la comprensió, la lectura i/o l'escriptura, però ara ha rebut un diagnòstic mèdic definitiu de demència frontotemporal.

Una de les demències més freqüent

La demència frontotemporal és la tercera causa més freqüent de demència neurodegenerativa, després de la malaltia d'Alzheimer i la demència amb cossos de Lewy; es tracta d'un grup de trastorns relacionats per la degeneració dels lòbuls frontal o temporal del cervell, que provoca alteracions en el pensament, la conducta o el llenguatge.

Per això els seus símptomes són variats, de canvis precoços en la personalitat i la conducta, desinhibició, apatia, impulsivitat, falta d'empatia, conductes estereotipades o pèrdua de competència i conducta social. L'afàsia progressiva primària, la demència semàntica i l'afàsia agramática progressiva són els principals subtipus de demència frontotemporal que generen problemes de llenguatge, segons ha informat aquest divendres la Societat Espanyola de Neurologia (SEN).

Dels tres subtipus, el més comú és l'afàsia progressiva primària, que és una síndrome neurodegenerativa caracteritzada per un deteriorament progressiu del llenguatge, mentre que, inicialment, la resta de funcions cognitives estan preservades. L'edat d'inici habitual de l'afàsia primària progressiva és entre els 50 a 70 anys. A Espanya, es calcula que la demència frontotemporal afecta un 0,2-0,3% en la població gran de 65 anys i, d'ells, entre el 20% i el 40% correspondria a casos amb afàsia progressiva primària.

Una malaltia que no té tractament

El seu abordatge és simptomàtic, és a dir, està dirigit al control dels símptomes, ja que manca de tractament específic i actualment no hi ha evidència que algun tractament pugui modificar el curs de la malaltia. L'afàsia pot afectar qualsevol edat, però és més comuna en persones adultes, sobretot a partir dels 60 anys. A Espanya, més de 350.000 persones tenen aquest trastorn, del qual cada any es diagnostiquen 25.000 nous casos, segons les dades que ha proporcionat aquest divendres la SEN.

Segons les àrees cerebrals en les quals es localitzi la lesió i del grau de les mateixes, pot tenir diferents tipus de gravetat, i en funció d'ells, el pacient manifestarà problemes diferents en el llenguatge. D'aquesta forma, alguns tenen complicacions en l'ús de les paraules o a l'hora de construir oracions, d'altres poden tenir-les a l'hora d'entendre als altres, algunes persones poden tenir problemes tant d'expressió com de comprensió, altres amb la lectura i l'escriptura, etc.

No es tracta d'una malaltia com a tal, sinó d'un símptoma derivat d'una lesió al cervell que obeeix a diverses causes, les principals l'haver tingut un ictus, un traumatisme cranioencefàlic, una infecció (com per exemple una encefalitis), un tumor cerebral, o algun tipus de malaltia neurodegenerativa, com és la demència frontotemporal, l'alzheimer o el parkinson. Si l'afàsia és fruit d'una malaltia neurodegenerativa, es denomina progressiva, i el pacient va empitjorant gradualment a mesura que avanci la seva malaltia. D'aquesta manera, l'afàsia progressiva és la forma de presentació de diverses malalties neurodegeneratives, i a diferència d'altres causes que produeixen afàsia de forma sobtada, en aquests casos els símptomes comencen gradualment, sent el trastorn del llenguatge el més destacat.