Prensa Ibérica serà el nou propietari del Grupo Zeta, l’editora d’El Periódico, quan se signi l’acord entre Antonio Asensio Mosbah, el propietari de Zeta, el grup de deu bancs creditors encapçalat per Banco Santander i CaixaBank, i el president del grup comprador, Javier Moll de Miguel (foto), que pagarà prop de 40 milions d’euros. Trenta milions aniran als bancs, que es rescabalaran només del 30% del deute de 99 milions que Zeta hi tenia contret —l'alternativa era no recuperar-ne ni un. La resta aniran a parar a Antonio Asensio.

L’acord entre els bancs i Zeta per a executar aquesta quitança del 70% està fet i també l’acord de venda amb Moll. Manca només concretar la quantitat que rebrà Asensio, segons han confirmat a El Nacional fonts del pool bancari i de Prensa Ibérica. L'acord final es pot tancat aquesta mateixa setmana La notícia l’ha avançat El Español.

Aquesta decisió suposa rebutjar Mediapro, la multinacional catalana de serveis audiovisuals. Fa un any, el seu soci gestor, Jaume Roures, havia posat sobre la taula la millor oferta econòmica: 55 milions d’euros. També una altra perspectiva de futur per a Zeta. Mentre Prensa Ibérica és, sobretot, un grup de diaris impresos —una categoria en declivi— on els actius de Zeta són més de la mateixa cosa, a Mediapro li encaixen en el seu portafolis com una activitat complementària a la que pot finançar mentre fa la seva evolució del paper al digital.

Les xifres expliquen una història semblant. Mediapro va tancar el 2017 amb ingressos de 1.649 milions d'euros (+7,4% sobre 2016) i un benefici net de 145 milions (+2,75%). El mateix any, Prensa Ibérica, el nové grup del sector a Espanya per facturació, va ingressar 175 milions per a 2,3 milions de beneficis. Zeta va fer pèrdues de 20,7 milions el 2017.

Seguirà ampliació