Era de preveure que els Gaudí d'enguany estiguessin carregats de contingut polític. I les previsions s'han acomplert. Els llaços grocs han estat molt presents al vestuari dels assistents, però també hi havia llaços grocs i seients buits, destinats als presos i als exiliats, al centre de la sala. David Verdaguer, el presentador de la gala, ha lamentat l’absència dels polítics perseguits i no ha volgut deixar passar l’ocasió. Ha fet nombroses al·lusions a la situació política, com a “aquells temps en què la República, com a mínim, durava més de vuit segons”. També alguns dels nominats han volgut recordar l’existència de presos i exiliats en l’actualitat. Mercè Paloma, Gaudí al millor vestuari, ha volgut dedicar el premi al seu amic personal, el conseller a l’exili Lluís Puig.

El govern del PP fa perillar el cinema català

Isona Passola, la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català ha fet un discurs gens protocol·lari. Ha iniciat la intervenció tot llegint un text d’Antoni Gaudí sobre la seva detenció, l’11 de setembre de 1924, que ha equiparat a la situación de persecució que es viu actualment. Passola ha denunciado la ausencia de las autoridades legítimas y ha pedido su rápido retorno a sus casas. Ha denunciat que la suspensió de la taxa audiovisual a les operadores telefòniques, aprovada pel Parlament i suspesa pel Constitucional, posa en perill la indústria del cinema català. La situació s’agreuja, encara, perquè la reclamació de les subvencions de l’IVA posa en perill la Televisió de Catalunya, tradicional promotora del cinema català. Passola ha assegurat que és probable que en un futur ben proper hi hagi problemes per continuar gravant pel·lícules i documentals i ha qualificat aquestes polítiques de “deliri destructor de cultura”.

Les dones som aquí Gala Gaudí Xavier Torres

En clau femenina

Tampoc han faltat algunes al·lusions a la discriminació de les dones. S’ha denunciat la manca de paritat al sector i s’ha reivindicat el paper de les dones al cinema. Sílvia Quer, la directora de La llum d’Elna, ha demanat a les dones dedicades al cinema que uneixin esforços per superar aquesta situació. Mercedes Sampietro, en rebre el Gaudí d’Honor, ha protestat per la discriminació de la dona a la professió i, sobretot, ha denunciat la lacra de la violència contra les dones i els assassinats de dones i criatures a mans d’homes masclistes. A la gala no hi ha faltat el tradicional homenatge a tots els professionals de cinema morts l’any anterior, entre els quals no podia faltar el genial músic Carles Santos.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat