Ja comença a estar tot preparat per celebrar els Premis Gaudí 2024, la cita anual del cinema català per excel·lència. La gala dels Gaudí arriba en un any en què Creatura s'ha consolidat com la gran favorita de la nit amb un total de 15 nominacions, convertint-se en el tercer film més nominat de la història dels guardons —només per darrere d'Incerta glòria i Eva—, però competint d'aprop amb altres candidatures que trepitgen fort, com el biopic de l'humorista Eugenio que interpreta l'actor David Verdaguer a Saben aquell (13 nominacions) o propostes com La imatge permanent o Un amor. D'aquesta manera, els Gaudí 2024 tornaran a posar a la palestra el millor del cinema de casa nostra, amb una 16a edició que continua ratificant la bona salut de les produccions catalanes. Dues presentadores i humoristes seran les encarregades de liderar una nit màgica plena d'actuacions musicals, nominacions, actors, actrius i moltes pel·lícules que faran dels Premis Gaudí 2024 una autèntica festa.

🏆 Guanyadors dels Premis Gaudí 2024: llista completa de pel·lícules i artistes
 

🔴 Premis Gaudí 2024, DIRECTE | Última hora de la gala i la catifa vermella
 

Lectura nominacions XVI premis Gaudí  Foto Carlos Baglietto
Foto: Carlos Baglietto

La gala dels Gaudí 2024 es trasllada del MNAC al CCIB 

La celebració de la gala dels Premis Gaudí 2024 tindrà lloc a Barcelona, però no se celebrarà a la seu tradicional. Enguany, els guardons s'entregaran al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB), ubicat davant del Parc del Fòrum, en comptes de celebrar-se al Museu Nacional de Catalunya (MNAC) com s'ha fet els últims anys. La cerimònia de lliurament de les estatuetes més importants del cinema català tindrà lloc diumenge 4 de febrer a les 22 h de la nit i es podrà seguir en directe al web d'ElNacional.cat.

Nominats als Premis Gaudí 2024: Creatura opta a 15 premis de l'Acadèmia del Cinema Català

Contra tot pronòstic i després de que el fenomen Alcarràs posicionés el cinema català a la cúspide de l'art internacional, una pel·lícula ha superat totes les barreres i s'ha convertit en la tercera més nominada de la història dels Premis Gaudí. Creatura, dirigida per Elena Martín, podria convertir-se en la gran guanyadora de la nit dels guardons catalans amb representació en 15 candidatures, d'entre les que destaquen també les més cotitzades, com la millor pel·lícula, direcció o protagonista masculí (Oriol Pla). Amb 13 nominacions, Saben aquell també lluitarà per erigir-se com una de les propostes vencedores. El biopic d'Eugenio dirigit per David Trueba compta amb plena presència en les categories principals: pel·lícula, direcció, protagonista masculí i protagonista femenina. 

🟠 Rosa Vergés, premi Gaudí d'Honor 2024
 

En les categories interpretatives, les nominades a millor actriu protagonista són Bruna Cusí (Upon EntryL'arribada—), Patricia López Arnaiz (20.000 especies de abejas), Carolina Yuste (Saben aquell) i Laia Costa (Un amor). En la categoria de millor actor protagonista hi ha David Verdaguer (Saben aquell), Enric Auquer (El mestre que va prometre el mar), Alberto Amman (Upon EntryL'arribada—) i Oriol Pla (Creatura). Altres de les pel·lícules que s'han fet un lloc en les nominacions de l'Acadèmia del Cinema Català són La imatge permanent de Laura Ferrés, que també competeix a millor pel·lícula juntament amb Els encantats, d'Elena Trapé; 20.000 especies de abejas compta amb 9 nominacions, mentre que Un amor, d'Isabel Coixet, té presència en 8 categories. A més, la cineasta Rosa Vergés serà qui rebi el Gaudí d'Honor en aquesta edició dels premis del cinema català. 

critica saben aquell cine 654102806e6fd

Ana Polo i Maria Rovira, presentadores dels Gaudí 2024

Les presentadores dels Gaudí 2024 són Ana Polo i Maria Rovira, més conegudes com Oye Polo pel pòdcast que lideren ambdues. Les humoristes seran les encarregades d'amenitzar una gala que aquest any celebra el seu 16è aniversari. Serà la primera vegada que les dues es posen al capdavant de la gala dels Gaudí com a mestres de cerimònia. Polo i Rovira (Oye Sherman) són les presentadores d'Oye Polo, un pòdcast de Radio Primavera Sound en què es fa crítica social amb humor i des d'una perspectiva feminista.