Persèpolis és una novel·la gràfica mítica, en la que Marjane Satrapi (Rasht, Iran, 1969) explica la revolució iraniana en primera persona, amb un àlbum de caire autobiogràfic. Aquesta autora i il·lustradora franco-iraniana va publicar, entre el 2000 i el 2003, quatre àlbums en què explicava les experiències de la seva infantesa, però també el trauma del seu país, des de la dictadura del xa fins a la consolidació del règim dels ayatollahs. Que la protagonista dels primers episodis sigui una nena no evita la cruesa, perquè la Marjane Satrapi era molt precoç i vivia en una família molt polititzada, i alhora que llegia Marx i jugava a fer la revolució, participava en manifestacions, veia torturats, se n'assabentava que havien executat amics i parents... Ara l'editorial Reservoir Books fa una nova edició de l'obra completa, amb una nova traducció al català de Mireia Alegre, amb un nou format i amb un nou disseny.

Marjane Satrapi (sense copyright)

Biogràfic

Persèpolis és la història d'una noia, però en pertànyer aquesta a una família molt activa políticament, també reflecteix tot un país. La protagonista viu les contradiccions de formar part d'una família que pretesament és comunista però que forma part de l'elit econòmica i que té un comportament completament classista. I, tot i que és una nena, no escaparà a la pressió dels islamistes i dels guardians de la revolució que intenten imposar els seus comportaments puritans al conjunt de la població. Tot i això, la protagonista no deixa de ser una nena, amb els somnis i els jocs d'una nena. En mig de la guerra, els seus pares aconsegueixen enviar-la a l'exterior i haurà de sobreviure allunyada del seu país, amb el trauma de veure's separada de la seva família i sense saber si tornar-la a veure. Arribada com a immigrant, la protagonista haurà d'enfrontar-se a una Europa que a vegades li resultarà tremendament hostil, perquè menysprea els estrangers en les primeres fases de creixement de la ultradreta. A la fi, retornarà a l'Iran revolucionari per més tard fugir-ne per sempre més. La història de Persèpolis és, a més a més, una obra en clau femenina: Satrapi reflecteix l'opressió patida com a dona en uns moments de regressió dels drets de les dones al seu país.

Pág50 Marjane Satrapi Persepolis

Un drama

La història col·lectiva que explica Persèpolis està marcada per la violència i la repressió. El règim del xa era autoritari i va protagonitzar grans matances contra l'oposició. La caiguda de la monarquia va ser viscuda per Satrapi com una onada d'aire fresc, per l'alliberament dels presos, però aviat va deixar pas a la República islàmica. I els revolucionaris que havien contribuït a la caiguda del xa es van convertir en enemics públics i van ser perseguits durament. I poc després va esclatar la guerra irano-iraquiana, en la què els habitants de Teheran van veure la seva ciutat bombardejada. Però mentre queien les bombes i fins i tot els nens eren reclutats per anar al front, els guardians de la revolució no deixaven d'imposar la seva tirania. Ni tan sols la fi de la guerra va frenar l'opressió, que la protagonista viu com una tremenda mordassa.

Pág150 Marjane Satrapi Persepolis

Sever

L'estil de Persèpolis és premeditadament auster. Els personatges són sovint retratats al marge del paisatge; cap decoració ni cap element superflu distreu l'atenció del lector. La figura humana domina totes les vinyetes, i ho fa d'una forma sòbria, usant únicament el blanc i el negre, sense ni tan sols el recurs als grisos. Aquesta és, sobretot, una història sobre la intolerància, sobre la repressió, sobre la dominació i la tria d'un estil tan auster i tan fosc reforça el dramatisme de la trama. 

Imprescindible

No és estrany que Persèpolis s'hagi convertit en tot un emblema de la novel·la gràfica contemporània, al costat de Maus, d'Art Spiegelman (l'obra que va inspirar a Satrapi per crear Persèpolis). De fet, aquesta obra fins i tot ha estat adaptada al format audiovisual i la pel·lícula va rebre el Premi del Jurat al Festival de Cannes i va ser nominada als Oscar. Reservoir Books promet que, a més de reeditar el Persèpolis, també anirà recuperant tota l'obra de Satrapi (que també ha fet obres per a adults com Pollastre amb prunes i llibres infantils). Els amants del còmic ja poden celebrar la notícia.