La pel·lícula 'Sica', de la directora barcelonina Carla Subirana, ha estat una de les primeres 18 pel·lícules triades a la secció Generation per a la pròxima edició del Festival Internacional de Cinema de Berlín, que tindrà lloc del 16 al 26 de febrer del 2023. 'Sica' és un coming-of-age que narra la història d'una noia de 14 anys que espera que el mar li retorni el cos del seu pare, un pescador mort durant un naufragi a la Costa da Morte, a Galícia, i s'endinsa en un viatge de descoberta. Està protagonitzada per l'actriu Thais García Blanco, que debuta al costat de dos companys de repartiment més, Marco Antonio Florido Añón i Maria Villaverde Ameijeiras. Els acompanya l'actriu catalana Núria Prims i el gallec Lois Soaxe, al costat d'altres actors no professionals de la zona gallega on s'ha rodat el film. 

Primer llargmetratge de ficció de Carla Subirana

Es tracta del primer llargmetratge de ficció de Subirana, que ha coescrit amb Júlia Parés i que s'estrenarà mundialment a la Berlinale, després de ser inclosa a la subsecció Generation 14plus, dins la secció sobre cinema amb narratives juvenils. Es tracta de la mateixa secció en la qual va tenir la premiere mundial la pel·lícula 'Las niñas', de Pilar Palomero.

A 'Sica', l'única protagonista no és la noia que dona nom al film, sinó que la natura també hi té un paper important, especialment l'oceà, que amb la seva brutalitat marca la vida del poble mariner on succeeix la història. Així, la pel·lícula, a més de mostrar-nos el procés de creixement i evolució d'una jove adolescent, vol ser un "crit d'auxili enfront de la crisi climàtica", segons ha explicat la directora.

L'obra de Subirana s'havia centrat fins ara en el gènere documental. La seva òpera prima va ser Nadar (2008), que es va projectar en diversos festivals internacionals i ha estat objecte d'estudi a universitats com Harvard, UMass o Cardiff. La van seguir altres documentals com Volar (2012), Kanimambo (2012) o els curtmetratges Atma (2016) i Júpiter i Mart (2016), que també han rebut diferents reconeixements.

Subirana també és professora a la Facultat de Comunicació Blanquerna i de màsters a diferents universitats i ha fet de jurat en diversos festivals nacionals i internacionals. 

'Sica' és una producció d'Alba Sotorra, Miramemira, Zuzú Cinema, Amorambre Films i el Filmmaker Fund. Té el suport de l'ICEC de la Generalitat, de la Xunta de Galícia, del Ministeri de Cultura, de TV3, de TVE, de Televisió de Galícia i del Creative Europe Media Program.