Un any ha durat una de les grans pel·lícules que Netflix havia aconseguit afegir a la seva cartellera, la guanyadora de dos Oscars 'Joker'. La cadena nord-americana feia temps que competia amb HBO per aconseguir incloure aquest títol a dins la seva oferta i finalment, el febrer de 2023 ho va aconseguir. Però poc ha durat, aquest 31 de gener de 2024 deixaran d'emetre la pel·lícula d'en Joaquin Phoenix a la plataforma.
 

🔴 Oscars 2024, DIRECTE | Horari de la gala i última hora de la catifa vermella

🎬 Guanyadors dels Oscars 2024: tota la llista de pel·lícules i artistes

 

El perfil psicològic del Joker

És molt probable que ja hagis vist aquesta pel·lícula, ja que va tenir molt èxit l'any del seu llançament. Però és un d'aquells films que es poden veure una vegada i una altra, i més si ens la retiren d'una de les plataformes que més fem servir.

'Joker' és una d'aquelles pel·lícules que et fan pensar, ja que s'endinsa en el perfil psicològic del personatge, un perfil que fascina i et fa qüestionar molts aspectes morals i socials. Ràpidament, ens fa pensar en si els monstres neixen o es creen. Arthur Fleck, el nom del protagonista abans de convertir-se en Joker, és una persona que viu per fer riure a la gent, però es topa amb una societat tant cruel com fosca.

Ja se n'havien fet anteriorment de pel·lícules sobre el dolent de Batman, el primer va ser Tim Burton l'any 1989. Cert és que el Joker ens l'havien presentat com un element creador de caos, o millor dit, un personatge que sap aprofitar la maldat i la corrupció present en la societat per poder-la esprémer i portar a un nivell de destrucció.

Però en aquest últim film, el que ens intenten transmetre és com es crea aquest malvat, com el seu interès i desig de destrucció i venjança acaba sent la raó de vida del personatge. L'anàlisi del Joker revela una complexitat psicològica que suscita una intensa empatia. La pel·lícula mostra com la societat i les experiències traumàtiques influeixen en la transformació d'Arthur Fleck al Joker. El riure incontrolable del personatge es vincula amb una malaltia real anomenada incontinència afectiva, originada per dany neurològic.

Els trastorns del Joker

El perfil del Joker es connecta amb el trastorn de la personalitat antisocial, caracteritzat per la manca d'adaptació a les normes socials i la realització d'actes violents i delictius. Els psicòlegs en destaquen la predisposició a trastorns psicològics, oscil·lant entre la psicosi i l'esquizofrènia, agreujats per l'abandó del sistema de salut i la fustigació social.

El traumàtic descobriment de mentides per part de la seva mare i la humiliació pública contribueixen als “factors detonants” de la seva condició. El Joker, encarnat per l'actor Joaquin Phoenix, es distingeix en mostrar crims no motivats per fins materials, sinó ideològics i filosòfics. Aquest enfocament revela la foscor sorgida d'una societat corrupta i indiferent. El personatge representa una part de la societat que anhela desafiar les regles i reaccionar.

La connexió amb la teoria de l'ombra de Carl Jung destaca com el Joker no només allibera la seva ombra, sinó que l'abraça i la deixa lliure. L'anàlisi subratlla l'advertiment i la invitació a la reflexió que ofereix el personatge, ressaltant l'impacte de l'actuació de Phoenix al renaixement del Joker.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!