El Palau Macaya, de la Caixa, continua actuant com a motor intel·lectual de Barcelona, i s'incrementa el nombre de participants en les seves activitats. El 2018 va rebre gairebé 60.000 visitants, un 20% més que l'any anterior (amb un 6,7% d'activitats més que el 2017). La clau d'aquest èxits és una programació en què s'hi convida a participar alguns dels millors pensadors catalans i d'arreu per a analitzar temes de la màxima actualitat en diferents àmbits: científic, econòmic, pedagògic, històric, social... A més a més, intenta fer-ho amb nous formats, el més actuals possible.

Diàlegs, cinefòrum, Macaya 361º...

El Macaya s'ha coordinat amb diferents entitats i organitzacions sense ànim de lucre per organitzar el cicle Diàlegs, en que s’aborden temes d’actualitat en un format de conferències o taules rodones divulgatives en cicles formats per quatre o sis sessions (enguany se'n preveuen més, però s'està pendent del concurs convocat per saber quins seran). Han comprovat també l'eficàcia del Cinefòrum, on es projecten pel·lícules i documentals sempre amb l’objectiu de generar un debat posterior amb professionals de l’àmbit a abordar. Al setembre es va donar sortida a un nou format a la programació del centre: els Macaya 361º, una proposta de conferències curtes, inspiradores, creades per aportar una visió completa i plural sobre els reptes que afecten a la societat, de la mà d’experts, periodistes i usuaris, i que -a més- vol incloure la veu dels ciutadans. Es tracta d’un format innovador de cinc ponències curtes que vol inspirar als assistents i amb la seva aportació final, trobar respostes conjuntament.

L'Escola Europea d'Humanitats i el Club de Roma

De la mateixa manera, els projectes de l’Escola Europea d’Humanitats (EEH), coorganitzat amb l’equip de la Maleta de Portbou i dirigit pel filòsof Josep Ramoneda; i el Club de Roma, amb seu al Palau Macaya i presidit per Jaume Lanaspa, s’han consolidat amb el Palau Macaya com a seu dels seus projectes. En el cas de l’EEH, un espai per al debat intel·lectual i el moviment cultural, s’hi han treballat quatre nivells d’activitat: cicles de conferències i debats públics, cursos sobre humanitats i trobades breus de dos dies. El Club de Roma aborda la transformació i el coneixement dels problemes de l’àrea d’Europa, el Mediterrani i l’Orient Mitjà, especialment en els temes relacionats amb els recursos, l’energia i el medi ambient.

Novetats per al 2019

Per l'any que ve, el Macaya anuncia ponents destacats com Andreas Schleicher, director d’Educació de l’OCDE, Stefannia Giannini, subdirectora general de l’UNESCO per l’Educació, la sociòloga Marina Subirats o Mathew White, del Centre Europeu pel Medi Ambient i la Salut Humana de la Universitat d’Exeter. L'Escola Europea d'Humanitats convidarà l’escultor Jaume Plensa, Sergi Caballero, codirector del Sónar Festival i el pintor Gino Rubert. També continuarà organitzant cicles com Després del Mur: un món de canvi per aprofundir en temes de ciència, política, cultura i societat. L’any 2019 es reprendrà el cicle de Reflexions al Palau Macaya que porta per nom Societat més diversa, societat menys solidària? sota la direcció científica del CIDOB, amb destacats ponents internacionals i nacionals amb l’objectiu de repensar les dinàmiques de la solidaritat dins dels nous contextos socials. Al febrer també s’iniciarà el cicle Sentit i Valor de les Humanitats en el segle XXI, amb el que la direcció acadèmica de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques vol repensar el paper de les humanitats. D’altra banda, de la mà del Club de Roma, es continuaran oferint sessions del cicle Democràcia, Diversitat i Cohesió Social per tractar els principals reptes i problemes de la societat en el nostre país.