En el nostre mapa sonor Oques Grasses son una capital. Dos anys després de petar-ho molt fort amb Fans del sol, els osonencs amplien repertori amb A tope amb la vida (Halley Records, 2021), disc, el cinquè en el seu recompte fonogràfic, que la banda capitanejada creativament pel cantant Josep Montero, publica avui.

Un grup que s'ha fet d'or

"No és gens fàcil", confessa el cantant i compositor d'Oques Grasses quan se'l pregunta sobre el repte d'haver d'igualar tot l'aconseguit amb Fans del sol, un dels discos catalans de més èxit de les darreres dècades. Així ho certifica el Disc d'Or que van rebre setmanes enrere per les més de 20.000 unitats venudes de l'anterior treball. Un reconeixement a què s'ha de sumar un Disc de Platí per les més de 40.000 unitats digitals venudes de la cançó "In The Night" i un altre Disc d'Or per les més de 20.000 unitats digitals venudes de la cançó "Sta guai".

Precedit per "Bye Bye", primer single d'aquest nou àlbum, tema estrenat el passat mes d'abril que planteja la disjuntiva entre diners i amor (i és que com van dir El Último de la Fila: quan la pobresa entra per la porta, l'amor salta per la finestra); A tope amb la vida es recrea en les formes sonores marcades en el seu predecessor: mestissatge d'essència pop i producció amb cert desig urbà.. 

Sense límits

"Hem après a no posar-nos límits i fer el que ens ve més de gust", assegura Montero, que servint-se d'una lògica incontestable remata la jugada advertint que "algunes cançons agradaran més a uns, mentre que altres a d'altres".

En aquest sentit, Josep Montero admet que hi ha moltes ganes i un punt de nervis per descobrir la reacció dels seus seguidors davant de les seves noves cançons. Un repertori en què han comptat amb les col·laboracions del grup del confinament, Stay Homas, de la trombonista i cantant Rita Payés i dels rimadors Doble (al loro amb aquest raper gironí) i Santa Salut

 


A tope amb la vida ha estat produït per Josep Montero en col·laboració amb el teclista del grup, Joan Borràs. Deu temes en què el cantant ha intentat "plasmar el que em passa per entendre-ho millor i li dono la volta per veure la part positiva de tot plegat", explica el cantant.

'A "De bonesh", la cançó de la qual ha sortit el títol al disc, parla d'afrontar els obstacles amb optimisme; "Elefants", d'assumir el risc de prendre decisions; "Wake up", amb Stay Homas, de viure somiant; "Goodline", amb Santa Salut, de perseguir els somnis; "Talismà", d'enamorar-se estant en parella; "Lakilove", amb Doble, de fer coses irracionals per sexe; "Vida d'oferta", d'aprofitar la vida; "La gent que estimo", d'estimar més enllà del desamor; i "Petar-ho", d'estimar-se a un mateix. "Totes son autobiogràfiques", se sincera Montero "Parlo de les meves mogudes, però si la gent se les pot fer seves i servir per a alguna cosa és un a més a més".

Musicalment, A tope amb la vida és un pantone sonor amb milers de tonalitats: del pop al folk fins arribar a l'electrònica i el reggaeton. "És una mostra de les ganes de fer coses noves", apunta el baixista de la banda osonenca, Guillem Realp. "Les pors i limitacions que et poses són barreres que en realitat el que fan és que tinguis menys essència, que siguis menys tu", sentencia Montero.

Oques Grasses 1

La victòria de poder tocar

Concebut a la masia que tenen a Muntanyola, racó, segons expliquen, reconvertit en "casa de colònies on fèiem llargues estades", no estava previst que Oques Grasses publiquessin nou àlbum aquest 2021. La pandèmia, però, va obligar a suspendre tots els concerts que tenien previstos per al 2020, i els va obligar a avançar tots els plans. "Volíem fer diners amb la gira per poder parar un any i fer tranquil·lament el disc", explica Montero. 

Publicat el disc, ara Oques Grasses no troben el moment de poder sortir de gira i presentar en directe el nou repertori. "Vam passar de 50 bolos a cap i tenim unes ganes terribles de tocar", assegura Realp. De moment tenen més d'una vintena de cites confirmades, moltes d'elles ja amb el cartell d’entrades exhaurides . "És una victòria poder tocar tot i les mogudes", afegeix el baixista.

Les restriccions no els ho posaran fàcil, però. "El nostre directe està pensat per passar una bona estona i és estrany dir-li a la gent que quan s'ho passa bé, que no, que s'assegui", confessa el cantant, tot reconeixent que el factor mascareta i no veure completament el rostre dels assistents tampoc ajuda. "Esperem que la situació millori, però estem agraïts que almenys es facin coses". Doncs vinga, a tope amb la puta vida, tete.