El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha afirmat que l'entitat treballa amb el llegat de l'expresident d'Òmnium Cultural, Jordi Porta, "amb determinació, generositat i responsabilitat" per ser "més útils" a la societat, informa l'agència Europa Press. Antich ho ha dit aquest dilluns en l'acte d'homenatge al filòsof i activista cultural Jordi Porta, mort al juny, i que també ha comptat amb l'assistència del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i els expresidents Quim Torra, Artur Mas, José Montilla i Jordi Pujol. Des d'Òmnium s'ha destacat la figura de Porta per haver "liderat un punt d'inflexió en la història de l'entitat, que també va impregnar un canvi de rumb al país". Durant la seva intervenció a l'acte, Xavier Antich ha afirmat: "Sense ell, Òmnium no seria el que és".

També hi han assistit els expresidents del Parlament Carme Forcadell, Ernest Benach i Núria de Gispert, a més de familiars i amics de Porta. L'acte ha estat organitzat conjuntament per Òmnium Cultural, la Fundació Bofill, Enciclopèdia Catalana i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, entitats que Porta va presidir o va dirigir. A més dels parlaments, l'acte ha comptat amb una conversa entorn de la figura de Porta i el seu llegat, en la qual han participat antics companys, i la seva filla, Laia Porta, ha posat la veu de la música de l'acte acompanyada dels músics Dan Posen i Xavier Algans.

 

 

Minyons, Escoltes i Guies de Catalunya, entitat amb la qual Porta també va estar vinculada, ha recordat també la seva figura durant l'acte, que s'ha celebrat a l'Ateneu Barcelonès aquest dilluns a la tarda. Així ho ha fet també la Fundació Bofill, de la que Porta va ser director durant 30 anys.

 

 

 

Una trajectòria vinculada a la cultura

Nascut a Barcelona el 1936, Puerta es va llicenciar en Filosofia en la Universitat de Barcelona el 1967, i va ampliar els seus estudis a Nanterre i en la Sorbona de París. Va ser director de la Fundació Jaume Bofill entre 1973 i el 2000. Porta va guanyar les eleccions a Òmnium Cultural el 2002 i va substituir Josep Millas en el càrrec. Així doncs, va presidir l'entitat fins a l'any 2010, quan va ser rellevat per Muriel Casals. El juny del mateix any va ser elegit president del Centre UNESCO de Catalunya, fins al 2014, així com el president de la Fundació Gran Enciclopèdia Catalana des del 2011; i síndic de greuges de la UAB. El seu paper al món de la cultura també està marcat per ser membre del consell editorial d'Edicions 62 i el diari Avui.