Quan arriben aquestes dates és freqüent que també comencin els nervis i els dubtes, sempre amb una mateixa pregunta rondant-nos pel cap: què puc regalar aquestes festes de Nadal? A banda d'investigar una mica i saber què vol o què li pot fer il·lusió a la persona en qüestió, regalar teatre és una proposta que té altes garanties d'èxit. Primer, perquè és un pla que es pot gaudir conjuntament; segon, perquè és una opció que pot convertir-se en regal doble per a dues persones; i tercer, i segurament encara més important, perquè la cultura sempre suma.

Obres de teatre a Barcelona per regalar aquest Nadal 2023

En un moment d'inflació i de crisi econòmica que fa que moltes persones n'hagin hagut de reduir el consum, anar a veure una obra de teatre és un privilegi que no es pot desaprofitar. Aquest primer trimestre de la nova temporada ha començat amb propostes molt interessants, com Le congrès ne marche pas, La plaça del Diamant, La dona fantasma, Love love loveDe Nao Albet i Marcel Borràs, La infamia o Conqueridors, però els primers mesos de l'any també són un reclam de propostes teatrals que estan lluny de decebre la crítica. Entre elles, algunes que tornen a escena i d'altres que s'estrenen per primer cop, aquestes 8 obres de teatre poden ser una bona opció per regalar aquest Nadal i gaudir-ne a principis del 2024.

Els Watson David Ruano.1
Foto: David Ruano 

1. Una butaca al pol nord 

Un espectacle que recrea una sessió de teràpia atípica entre l'Eva, una psicòloga acostumada a enfrontar-se a situacions límit en un sistema que no protegeix les dones maltractades, i l'Anna, la seva supervisora i amiga a qui posa entre l'espasa i la paret. Dues psicòlogues en una sessió de supervisió. Dues bones professionals que no poden ser indiferents a les coses que no estan bé al seu voltant. Però quan es mobilitzen, es troben amb les barreres de la indiferència, l'immobilisme i la burocràcia. Dirigida per Mònica Glaenzel i interpretada per Maria Pau Pigem i Susanna Garachana, estarà a la Sala Flyhard fins el 10 de febrer.

2. La filla de l'est

La història dels Balcans parla per si sola i ens fa saltar unes alarmes que no hauríem d’ignorar, en aquest cas a partir de la història de l'Ana. És la millor alumna de la seva promoció de medicina a Belgrad i la nineta dels ulls del seu pare, el general Ratko Mladic. Una nit, a Moscou i només amb 23 anys, l’Ana agafa la pistola predilecta del seu pare i pren una decisió que marcarà la vida de la seva família per sempre. Què va passar a Moscou? Va veure l’altra cara del seu pare, per a ella un heroi, per a molts un criminal de guerra? Estarà en cartellera al Teatre Nacional de Catalunya del 18 de gener a l'11 de febrer.

3. La trena

Torna una de les obres més aclamades de la temporada passada, dirigida per Clara Segura a partir del text de Laetitia Colombani. És la història de tres dones que, tot i haver nascut en continents diferents i tinguin vides contràries, comparteixen unes idees i sentiments que les uneixen en un poderós anhel de llibertat: la Smita (Marta Marco), que lluita pel futur de la seva filla en una Índia separada per castes; la Giulia (Carlota Olcina), que afronta la fallida del seu taller familiar a Itàlia; i la Sarah (Cristina Genebat), que veu amenaçada la seva exitosa carrera d’advocada al Quebec per un càncer de mama. A partir de l'1 de febrer al Teatre Goya.

4. Elling

Elling és un conte que ens explica una història de superació personal gràcies a una amistat original i imprevisible. L’Elling i el Kjell es coneixen compartint habitació en un centre psiquiàtric. Passat un temps, l’estat els dona l’oportunitat de compartir un pis tutelat a la ciutat d’Oslo i a partir d’aquí començaran un camí ple de reptes, sorpreses, creixement, coneixences i revelacions personals que capgiraran totes les expectatives i els pronòstics de fracàs. David VerdaguerAlbert Prat protagonitzen una obra de Simon Bent que versiona i dirigeix Pau Carrió, i que estarà a La Villarroel del 27 de gener al 14 d'abril.

maxresdefault

5. Els Watson

Els personatges d’Els Watson, la novel·la inacabada de Jane Austen, han hagut d’esperar més de dos se­gles perquè algú els portés a l’escenari i poder acabar d’explicar la seva història, just des d’on l’autora l’havia deixa­t. Josep Maria Mestres dirigeix aquesta comèdia britànica de Laura Wade que recupera la novel·la de Jane Austen i planteja un final per a Emma Watson i les seves germanes, en una obra que farà pujar a l'escenari un total de 18 intèrprets. S'estrena el 8 de febrer i estarà al TNC fins el 17 de març.

6. Macbeth

El clàssic de William Shakespeare torna al Teatre Lliure a les mans de Pau Carrió, que aquesta vegada dirigeix la història maleïda d'un general Macbeth que, enlluernat per una trobada amb tres éssers malignes, entra en una espiral d’ambició i de destrucció tràgica. Una producció amb 14 intèrprets, entre els que hi ha Joan Amargós, Laia Marull, Moha Amazian, Pep Cruz, Pol López o Júlia Truyol. L'estrena serà el dia 14 de febrer i es podrà veure fins el 17 de març.

7. Nua (radiografia d'un trastorn)

Nua neix de la necessitat i és un procés creatiu en constant evolució que reuneix moltes disciplines artístiques amb un estil postmodern, creat per Andrea Ros, dirigit per Marta Aran i protagonitzat per Ann Perelló. La trama gira al voltant d'una figura femenina que torna a casa després d'anys vivint fora i es troba amb el mateix monstre pel què va fugir: un trastorn d'alimentació. L'obra, que ho tracta en primera persona i sense filtres, posa a la palestra la pressió estètica, els prejudicis socials i la relació amb el propi cos. S'estrena el 20 de febrer a l'Espai Texas i es podrà veure fins el 5 de març.

8. Jauría 

Festes de San Fermín, 2016. Ells són cinc amics que es fan dir La Manada. El més jove, i membre recent, ha de passar per un ritual d'iniciació. Després de creuar-se amb una noia al centre de Pamplona, s'ofereixen per acompanyar-la al seu cotxe, aparcat als afores de la ciutat. Durant el camí un d'ells aconsegueix accedir al portal d'un edifici i crida a la resta. Agafen a la noia i la fiquen dins. Una obra creada a partir de les transcripcions reals del mediàtic judici que es va fer entre 2017 i 2019 i que va remoure les bases del patriarcat. Amb Ángela Cervantes, Artur Busquets, Francesc Cuéllar, Quim Àvila, David Menéndez i Carlos Cuevas, del 4 d'abril al 5 de maig al Teatre Romea.