El CaixaForum Barcelona i el Centre Pompidou han inaugurat aquest dijous la nova exposició ‘Art i natura. Un segle de biomorfisme’, una mostra que s’estrena en aquest equipament amb una vuitantena de peces d’artistes com Picasso, Miró, Kandinski, Dalí o Le Corbusier. L’exposició, sorgida de la col·laboració de les dues entitats, estarà oberta al públic a partir de la tarda d'aquest dijous i fins al 14 de gener. Posteriorment, es traslladarà al CaixaForum Madrid. La proposta combina diferents disciplines com la pintura, l’escultura, la fotografia, el cinema, el disseny i l’arquitectura. En aquest sentit, repassa les relacions entre art i natura durant el segle XX i fins a l'actualitat per portar el visitant a reflexionar sobre els reptes actuals als quals s'enfronta el món pel que fa al medi ambient i la crisi climàtica.

 

L'exposició també inclou obres de clàssic com Raould Hausmann, Jean Arp, Paul Klee, Georgia O'Keeffe i Alvar Aalto, als quals lliga amb artistes de rellevància de les darreres dècades, com Pamela Rosenkranz, Jeremy Deller o Neri Oxman. Es tracta d'una proposta que combina pintura, escultura, fotografia, cinema disseny i arquitectura, i amb la qual els centres culturals català i francès volen fer una "gran celebració" de les relacions entre la creació artística contemporània i la natura. I es fa amb més de vuitanta peces artístiques que s'agrupen en quatre àmbits relacionats amb el medi ambient i l'art: "metamorfosi", "mimetisme, "creació" i "amenaça". La intenció de la mostra, també, és invitar al visitant a "repensar els vincles" actuals amb el món, els éssers vius i la natura, que s'enfronten a una crisi climàtica multifactorial. 

caixaforum acn
‘Art i natura. Un segle de biomorfisme' / ACN
caixaforum acn 6
‘Art i natura. Un segle de biomorfisme' / ACN

L'art i la natura

Tal com expliquen els impulsors de la proposta cultural, la natura i les seves formes han estat una fascinació pels artistes de totes les èpoques, que des de sempre s'han inspirat i han representat animals i plantes. Amb el temps, a partir del primer terç del segle XX, aquest interès va portar a deixar enrere la simple representació d'aquests elements i es va innovar en crear noves formes d'observar i mostrar la natura, amb composicions i formes abstractes, més pròximes a la idea que a la cosa física que representen en si. 

caixaforum acn 2
‘Art i natura. Un segle de biomorfisme' / ACN

En els darrers anys, destaquen els responsables de l'exposició, també ha irromput en la creació artística una inquietud per l'ecologia des d'un prisma social i polític, per la qual cosa molts artistes han optat per fer obres de materials biodegradables, matèria orgànica o treballar amb processos i tècniques naturals. 

caixaforum acn 3
‘Art i natura. Un segle de biomorfisme' / ACN