Les obres de consolidació de Notre Dame de París, que van ser suspeses el 25 de juliol per raons de seguretat, s'han reprès aquest dilluns amb noves mesures per als treballadors després de la polèmica sobre els riscos de contaminació per plom.

El prefecte de la regió Ile-de-France, Michel Cadot, ha fet una visita al matí per constatar la instal·lació i el bon funcionament dels nous dispositius dictats per la Inspecció de Treball. Una vegada finalitzada, ha explicat en un comunicat que havia autoritzat "la represa de les obres de la catedral de Notre Dame" amb mitjans de descontaminació que garantiran "la salut dels treballadors".

Està previst que puguin treballar fins a 40 persones cada dia, que hauran de passar per una unitat de descontaminació amb dutxes i amb una zona de control que marcarà la separació entre l'anomenada zona "neta" i la "bruta", i on hi haurà un registre d'incidents.

Mesures de seguretat

Els que entrin hauran de portar una acreditació que els servirà per franquejar un torn, s'hauran de desvestir i posar-se una roba que es trauran abans de tornar a sortir i que serà netejada cada dia per una empresa especialitzada. El procediment durarà una mitja hora. Per evitar anades i vingudes entre l'interior i l'exterior, s'han instal·lat uns vàters, a més d'uns cartells amb les regles que han de respectar tots els que es troben en l'àrea de les obres, que a més han d'haver rebut una formació sobre el risc de la contaminació per plom.

La raó és que quan es va produir l'incendi el passat 15 d'abril van cremar també diversos centenars de tones de plom de la sostrada i es van dispersar en forma de partícules no només en l'espai ocupat per la catedral, sinó en una àmplia zona per tot el barri circumdant.

Es van fer anàlisis que van posar en evidència la presència de plom als voltants, en llocs sensibles com escoles, fet que va generar una controvèrsia sobre si no s'havien pres les mesures de precaució necessàries per a la població en general i els treballadors de les obres en particular.

L'Ajuntament de París va acabar contractant una empresa que a començaments d'agost va iniciar una campanya de descontaminació de diverses escoles. A més, la setmana passada es van començar a netejar de plom als voltants de la catedral, acció que es prolongarà fins a finals d'agost.

El rector de la catedral, Patrick Chauvet, ha destacat aquest dilluns que la tornada a l'activitat "és un alleujament molt gran" per la "inquietud" que li genera veure la bastida que ja estava col·locada quan es va produir l'incendi per a una sèrie de reparacions, i que "continua amenaçant de caure a sobre de les voltes" que no van resultar fetes malbé.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat