El museu d’Elna (Rosselló, Catalunya Nord) dedicat a l’artista nord-català Étienne Terrus ha fet una troballa decebedora: s'ha descobert que la meitat de les seves obres són falses.

Durant els treballs de millora de l’equipament per part de l’historiador de l’art Eric Forcada van sorgir els primers dubtes sobre alguns dels quadres, que van començar a ser inspeccionats. L'especialista va concloure que en les teles de les pintures apareixien edificis que van ser construïts després de la mort del pintor, fet que demostrava aquest fet.

Davant aquesta situació, es va crear una comissió d’experts que s'ha encarregat d'analitzar el conjunt de les 140 pintures que suposadament s'atribuïen al pintor. 82 pintures han demostrat ser falses.

Étienne Terrús (1857-1922) va ser un pintor nord-català que es va destacar en el gènere de l'aquarel·la. Ha estat qualificat de "mediterranista", perquè va dedicar la seva trajectòria pintòrica a pintar el paisatge de la costa de la comarca nord-catalana del Rosselló.