Durant les últimes setmanes s'ha creat molta expectació al voltant de Sin novedad en el frente, la pel·lícula d'Edward Berger que relata amb molta cruesa i poca misericòrdia els horrors de la Gran Guerra (1914-1918) des del punt de vista d'un jove soldat alemany. La pel·lícula de Netflix ha aconseguit estar nominada a 9 estatuetes als Oscars 2023, entre elles fent doblet en les categories de millor pel·lícula i millor pel·lícula internacional, consolidant-se com una de les propostes amb més visibilitat en les candidatures dels premis de Hollywood. Però el cert és que aquesta producció alemanya té la seva raó de ser en una novel·la publicada el 1929 que ja va ser adaptada al cinema al poc de comercialitzar-se. Només la recorden els amants del cinema més perspicaços perquè la repercussió del film es va veure frenada massa aviat, però la versió original de Sin novedad en el frente es va alçar amb dos premis Oscar en la seva tercera edició. Tindrà la mateixa sort la seva preqüela als Premis Oscar 2023 d'aquest proper 12 de març?

🟠 Oscars 2023: data, nominats, on veure i tots els detalls de la gala de Hollywood
 

🟠 Fes la quiniela dels Oscars 2023: qui seran els guanyadors dels premis?
 

sense novetat front guanyo dos oscars (1)

Dos premis Oscar per a la versió original de Sin novedad en el frente

Era 5 de novembre de 1930 i el The Ambassador Hotel de Los Angeles es vestia de gala per acollir la 3a cerimònia dels Premis Oscar. En aquesta gala embrionària de l'espectacle sense precedents que seria dècades més tard, Sin novedad en el frente, dirigida pel cineasta Lewis Milestone, també va complir una fita nova per a l'època: es va convertir en la primera pel·lícula de la història en guanyar els premis a la millor pel·lícula i al millor director. La producció adaptava la novel·la homònima de l'escriptor alemany Erich Maria Remarque, que mesos abans havia firmat un dels llibres més brillants i específics sobre l'atrocitat de la guerra i les seves conseqüències. El protagonista, Paul Bäumer (Lew Ayres), és un jove de 17 anys que s'allista a l'exèrcit. Poc després, esclata la guerra. La trama el segueix a ell i als seus companys, i va filant un marc de referència en el qual primen la desil·lusió, la decepció, el terror, l'atrocitat i l'horror de la primera guerra de trinxeres. De fet, la seva estrena va provocar enfrontaments entre nazis i comunistes. Només 9 anys després, va esclatar la Segona Guerra Mundial.

La producció de Netflix podria fer història convertint-se a la segona pel·lícula de tota la història dels Oscars en guanyar de manera simultània les estatuetes de millor pel·lícula i millor pel·lícula internacional; la primera (i única) ha estat Parásitos

Gairebé un segle després, Edward Berger ha tornat a rescatar la història per tornar a donar vida a aquest grup de soldats sense esperança que veuen la seva vida perduda entre l'infern del col·lapse bèl·lic. Des de la seva estrena a Netflix, les crítiques positives cap a la qualitat de la pel·lícula alemanya van ser aclaparadores, però la nominació en la categoria de millor pel·lícula —en la que competeix amb Todo a la vez en todas partes, Avatar: el sentido del agua, Almas en pena de Inisherin, Los Fabelman, Tár o Ellas hablan va ser una sorpresa que pocs s'esperaven. També pot guanyar en les categories de millor guió adaptat, millor fotografia, millors efectes visuals, millor maquillatge i perruqueria, millor banda sonora original, millor disseny de producció i millor so. Protagonitzada per un Felix Kammerer hiperbòlic, la producció de Netflix podria fer història convertint-se en la segona pel·lícula de tota la història dels Oscars en guanyar de manera simultània les estatuetes de millor pel·lícula i millor pel·lícula internacional. Fins ara, aquesta meta només l'ha superat Parásitos.