Carla Simón, una de les cineastes més rellevants del nostre univers de cel·luloide, es troba aquests dies rodant al Segrià i al Pla d'Urgell el seu nou llargmetratgeAlcarràs, una cinta en què la realitzadora barcelonina ha optat per treballar amb actors i actrius no professionals, tots de la plana de Lleida. Una pel·lícula de quilòmetre zero

Sempre la família

"És una pel·lícula coral que reflexiona sobre les relacions familiars en un moment de tensió que coincideix amb la collita", descobreix Simón sobre Alcarràs, personal retrat de la vida d'una família de pagesos que ha de deixar la seva terra.

Sobre projectes futurs, la directora no ha donat massa detalls tot i que ha explicat que ja té el guió d'una altra pel·lícula que va escriure durant la pandèmia. "També va sobre la família però encara està en procés", comenta.

foto 3806310
Carla Simón ha apostat per treballar amb actors no professionals al seu nou film, Alcarràs. Foto: ACN

Carla Simón es va donar a conèixer amb Estiu 1993, una de les millors pel·lícules de debut del nostre cinema els darrers anys. Després de la mort dels seus pares, Frida, una nena de 6 anys (interpretada per Laia Artigas), abandona Barcelona i marxa a viure al camp amb el seu oncle Esteve (David Verdaguer), la seva tieta Marga (Bruna Cusí) i la filla de la parella, Anna (Paula Robles), una nena de 3 anys. Serà el primer estiu de la seva vida amb la seva nova família adoptiva. Aquell estiu de l'any 1993 també serà quan Frida acceptarà conviure amb les absències i la tristor i aprendrà a estimar la seva família adoptiva.

Estrenada a la Berlinale de 2017, des d'aleshores ha recollit més de 30 premis a tot el món, entre aquests 3 Goyas. Va ser la cinta seleccionada per representar Espanya als Premis Oscar i va ser nominada als European Film Awards. També va rebre el premi al talent emergent Women in Motion a Cannes 2018.

Un estiu diferent

Més enllà del mateix Alcarràs, Simón ha estat rodant el seu esperat segon llargmetratge a diferents localitzacions de les Terres de Ponent com Sucs, Massalcoreig, Bellvís, Aitona o Seròs, entre d'altres. "Està anant molt bé tot i la covid i el gran repte dels actors, que és la primera vegada que fan una pel·lícula".

carla simon - rodatge alcarras - acn

Alcarràs és una pel·lícula de quilòmetre zero rodada íntegrament a la plana de Lleida. Foto: ACN

A diferència d'Estiu 1993 aquesta pel·lícula no és autobiogràfica, però l'escenari i la història sí que li són familiars. "La família de la meva mare adoptiva són d'Alcarràs i cultiven fruita de pinyol. Alcarràs és una terra que conec, on vaig des de petita, i tenia molta curiositat per retratar l'ofici d'agricultor", ha explicat. "Em sembla una feina fascinant, dura, molt digna i molt bonica però que està en un moment delicat", comenta. "És un ofici molt vell que si no el protegim, desapareixerà".

 

Imatge principal, la directora Carla Simón en un cinema. / Foto: ACN