Després d’un any de moltíssima feina i preparació, Arbúcies ja està a punt per viure un dels moments més esperats de l’any: el Concurs de Catifes de Flors Naturals que se celebrarà el pròxim diumenge 4 de juny. Tots els visitants podran gaudir un any més d’una gran jornada dedicada a aquest art efímer, que busca ser reconegut per la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial. I tu? T’ho perdràs? T’expliquem tot el que has de saber conèixer ben a prop aquesta tradició!

52145555394 d2060ffa69 k
 

Què és aquesta festa?

El diumenge abans de Corpus se celebra el Concurs de Catifes de Flors Naturals. Les catifes de flors són el fruit d’un treball col·lectiu de molts dies, que comença amb la recollida de flors, passant per la seva selecció, el disseny de la catifa i acabant amb la seva realització. El concurs ha adquirit des de fa anys una gran rivalitat entre els diferents carrers, que s’esforcen per presentar el disseny més original, on l’actualitat política i social també hi té cabuda, juntament amb els motius florals o únicament artístics. L’elaboració de les catifes és l’exemple més clar de la participació intergeneracional de Les Enramades: petits, joves i adults treballen junts per a fer la millor catifa.

52145328266 b0a72edce2 k
 

La festivitat, ja declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional, és, doncs, una autèntica exhibició d’obres singulars i úniques on les flors donen a conèixer la personalitat del municipi. Les catifes omplen els carrers de creativitat, formant un espai viu i obert a tothom que vulgui conèixer una festa que ja fa més de 500 anys que se celebra i que fomenta la participació del públic.

Cada catifa té una història i un mètode de treball diferent. La més habitual és començar escollint el tema sobre en què es basarà i, després, buscar diferents elements figuratius, temes d’actualitat o aquells aspectes que personalitzen Arbúcies per plasmar la idea escollida. Les flors i fulles que s’utilitzen per a realitzar-ho són naturals de la zona, principalment del Montseny, i les seves varietats i colors donen la singularitat a cada composició.

Com serà aquest any?

La festa, que reuneix any rere any més de 15.000 visitants, comença dissabte a la tarda amb un espectacle familiar a la plaça de la Vila amb la cia. La Tresca i la Verdesca i el dibuix de les catifes a terra fins ben entrada la nit. L'endemà, diumenge, durant tot el matí els veïns i veïnes col·laboren en la confecció de les catifes de flors naturals. A la tarda, arriba el moment d’anunciar els guanyadors. I tot seguit, es realitza una la cercavila amb els Gegants, els grallers i els Flabiolaires d’Arbúcies i Santa Maria de Palautordera acompanyats per l’espectacle de carrer amb Circo-up i Papaya Jam, que trepitjaran les catifes fins a deixar-les convertides en una estora multicolor i irregular. Però això no és tot!  El diumenge també es podrà passejar per la fira d’artesans que hi haurà instal·lada a la placeta de Can Reus i per la zona d’atraccions a l’avinguda dels Països Catalans i es podrà visitar de forma gratuïta el Museu Etnològic del Montseny.

52145325808 dd7611b56f k
 

Enguany, Arbúcies comptarà amb la confecció de 30 catifes. Una xifra que feia anys que no s’assolia, però que posa de manifest que la tradició catifaire al municipi està ben viva i que compta amb relleu generacional. A més, des de fa 16 anys els raconsCATIFES complementen la diada. Es podran veure un total de 28 dissenys d’art floral repartits al llarg del recorregut de les Catifes. 

La importància de l’aigua com un recurs natural imprescindible i la sequera seran temàtiques cabdals en els dissenys d’aquesta edició, tant dels racons com de les catifes.

 

El futur de l’art catifaire, garantit

Al llarg dels carrers l'Havana, Sorrall, Camprodon, Pont, Major, Vern, Sant Jaume i Segimon Folgueroles es podran veure confeccions elaborades per alumnes de les escoles, de l’institut, joves de l’Associació de Festes Joves o del Club Volei, així com de l’Associació de Jubilats i dels veïns i veïnes dels diferents carrers participants amb una  tradició catifaire. Aquest 2023, el Club Bàsquet celebra 40 anys de la seva fundació i és per això que el leitmotiv de les catifes serà el 40è aniversari de l’entitat i, a més a més, aquest any també s’estrenen fent una catifa. En aquest sentit, l’Associació Catifaire afirma estar molt satisfeta amb la participació, ja que “assegura el relleu generacional d’aquesta tradició tan arrelada a casa nostra”.

52145813920 64a6e79ef0 k
 

D’Arbúcies al món

Però a banda de la promoció i divulgació a Arbúcies, l’Associació de Catifaires, juntament amb la Federació de Catifaires de Catalunya han fet diversos viatges al llarg de l’any per tal de promoure aquest art floral arreu del món. Concretament, fa pocs dies van viatjar a Malta per participar en el projecte Flower Carpets Art, així com també han participat al Girona Temps de Flors, amb la confecció d’una catifa a la basílica de Sant Feliu.

Consulta aquí el mapa i tota la informació de la festa.