Fa unes setmanes es presentava a la premsa la plataforma No Callarem!, integrada per diversos col·lectius associats al món de l'art i de la cultura que protestaven pels atacs a la llibertat d'expressió que s'estan vivint en els darrers mesos a l'Estat espanyol. Avui aquest col·lectiu ha presentat el programa d'una setmana d'actes per a la llibertat d'expressió que se celebrarà de l'11 al 15 d'abril (hi ha entitats que en aquestes dates pel seu compte programaran activitats complementàries). El punt més àlgid de la campanya serà una fira, amb diversos concerts, a tocar de la Presó Model, el diumenge 15 d'abril. L'acte de presentació s'ha celebrat al pati central de la mateixa presó, com a símbol de la repressió viscuda a la ciutat.

cartell 11 abril model no callarem

Les víctimes de la repressió

Els organitzadors han plantejat aquest acte com una mobilització de denúncia, però també com una eina de recaptar fons per a la defensa dels acusats per crims vinculats a la llibertat d'expressió. En la presentació de l'acte hi han tingut un clar protagonisme els represaliats. Pablo Hasél, condemnat a 5 anys de presó i a 20.000 euros de multa, pendent d'un recurs al Tribunal Suprem, ha estat a l'acte i s'ha ratificat amb la seva voluntat de no pagar la sanció. Ha afirmat que entre d'altres coses, se'ls ha "condemnat per cantar fets provats" i ha conclòs que "No hi ha llibertat d'expressió". També ha participat en l'acte un representant del col·lectiu La Insurgencia, integrat per 12 rapers que han estat condemnats a dos anys de presó (pendents d'un recurs al Suprem). Ha volgut llançar un advertiment als "feixistes que seuen als tribunals": "No retrocedirem, no ens callarem. Continuarem dient les coses que vulguem, quan vulguem i on vulguem". En solidaritat amb Hasél, Valtònyc i La Insurgencia, 16 rapers han decidit gravar un vídeo amb els temes dels rapers empresonats, amb la idea que si cal siguin empresonats pel mateix delicte.

El gran acte per la llibertat

L'organització té la voluntat de fer activitats molt transversals, per a públics molt diversos, amb la Model com a eix central. Els dies 11, 12 i 13, de 18h30 a 21h, hi haurà activitats de dansa, performance, debat y música, a l'interior de la presó. El cap de setmana els actes es celebraran a l'exterior del centre penitenciari. El diumenge 15 hi haurà una gran fira al voltant de la Model, de les 11 del matí fins a les 20h30, per tal de reivindicar la llibertat d'expressió, amb música, tallers, conferències, espectacles infantils... S'instal·laran fins a tres escenaris on hi haurà actuacions simultàniament (algunes d'elles per a infants).

Adhesions massives

El moviment No Callarem! no ha parat de rebre adhesions en les darreres setmanes. S'han multiplicat les seves seccions arreu de l'Estat espanyol. Un centenar d'entitats i intel·lectuals han volgut estar representades a l'acte i explicar el perquè de la seva adhesió a la campanya. Hi havia col·lectius ben diverses, des dels iaioflautes fins a Òmnium Cultural, passant per les companyies de teatre independent o l'Ateneu Popular de Nou Barris. Molts han apuntat que "aquest pot ser algun dia el nostre problema" i que davant la injustícia, "la rebel·lia és una obligació". I han apuntat que la llibertat d'expressió no es reivindica, s'exerceix. Diversos oradors han volgut repassar tots els casos de repressió contra la llibertat d'expressió: el judici als titellaires, les sentències contra els rapers, la censura a Arco, les multes per la llei mordassa, la retirada del llibre Fariña, la pressió contra El Jueves, el setge als Comitès de Defensa de la República... Alguns també han volgut manifestar la seva solidaritat amb els polítics catalans presos, i també amb Julian Assange, incomunicat a l'ambaixada de l'Equador a Londres per les pressions del govern espanyol.