El columnista tecnològic del The New York Times Kevin Roose va vendre aquest dijous la seva columna, en la que parla sobre el fenomen NFT, a canvi de 563.400 dòlars, uns 478.000 euros. Per entendre aquesta transacció, però, primer cal saber què és un NFT.

Els NFT (non-fungible token o token criptogràfic) són actius digitals que gracies a la tecnologia queden registrats com a únics, fet que es demostra gràcies a una sèrie de certificats i codificacions especials vinculades al seu blockchain. Aquesta cadena de blocs ha suposat una revolució a l'art digital, ja que el creador pot registrar la seva obra com a única i el comprador pot certificar-ne l'autenticitat i la propietat.

Els NFT obren la porta a una infinitat d'aplicacions en la creació, intercanvi i traspàs de contingut digital únic i actius de col·lecció a nivell mundial amb un cost relativament baix, però també generen controvèrsia perquè podrien crear, si no ho han fet ja, una nova bombolla de mercat especulativa. El passat 11 de març, per exemple, un artista conegut sota el pseudònim de Beeple va vendre a la casa de subhastes Christie's una de les seves obres, Everydays: The First 5.000 Days (Cada dia: Els primers 5.000 dies), a canvi de 69,3 milions de dòlars, el tercer preu més alt que s'ha pagat a un autor viu en tota la història. Dies abans, Jack Dorsey, fundador de Twitter, va vendre el seu primer tuit a la xarxa social per 2,5 milions d'euros.

El cas del New York Times

Kevin Roose, columnista tecnològic del The New York Times, va vendre la columna a canvi de 350 unitats de la criptomoneda Ethereum, que equivalen a més de mig milió de dòlars. Després, va anunciar a Twitter que tots els diners recaptats a la subhasta de la plataforma de criptoart Foundation.app serà donat al fons Neediest Cases Fund per als més necessitats, establert pel diari l'any 1911.

The New York Times no és el primer mitjà que ven un col·leccionable digital NFT. L'agència de notícies Associated Press va subhastar per 180.000 dòlars (gairebé 153.000 euros) un obra digital que mostrava el mapa electoral de les eleccions del novembre passat als Estats Units.

La televisió pública britànica BBC, per la seva banda,  ha començat a comerciar amb imatges NFT dels personatges de la sèrie Doctor Who i Quartz, i va vendre recentment un article per 1.800 dòlars (1.528 euros).