El Museu de Lleida presentarà recurs davant l'Audiència Provincial d'Osca i recorrerà fins on calgui el lliurament immediat a les parròquies de la Franja de 111 peces d'art sacre que el titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Barbastre ha ordenat al consorci.

Lal Consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha declarat això en una roda de premsa, a la que hi ha assistit amb l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, el bisbe de Lleida, Salvador Giménez i el director del museu, Josep Giralt, per valorar conjuntament la sentència.

La Diputació de Lleida dona suport al Museu

Davant el coneixement de la sentència del jutjat número 1 de Barbastre, que ordena la devolució "immediata" a la diòcesi de Barbastre-Montsó de les 111 obres d'art que formen part del fons del Bisbat de Lleida i que són conservades al Museu de Lleida, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha mostrat el seu "absolut suport" tant a la direcció del Museu de Lleida, del que la Diputació n'és patrona, com al Bisbat de Lleida, que al·lega que al judici celebrat al mes de maig va aportar proves que acreditaven la propietat legal de les peces en litigi. D'aquesta sentència, coneguda aquest dimecres, "sorprèn que el jutge no hagi tingut en compte cap ni una de les proves aportades en seu judicial", afirma Talarn.

Talarn, posat en contacte amb la resta de patrons, anima el Museu i el Bisbat a presentar el pertinent recurs al que es té dret en els propers 20 dies, tal i com estan estudiant els pertinents serveis jurídics, i a "no defallir en la defensa del patrimoni d’una institució cultural que ho és de tota Catalunya, no només de Lleida".

En aquest sentit, el president de la Diputació també lamenta que aquesta sentència es doni a conèixer el mateix dia en que es recorda un dels "actes més vergonyosos que es van patir a Catalunya durant l’aplicació de l’article 155, com va ser l'entrada i ocupació del Museu de Lleida per les forces policials per sostreure unes altres obres, les originàries de Sixena, mentre el procediment judicial no estava del tot conclòs". Segons Talarn, a aquell "trist succés sembla que se li vulgui sumar avui un acte d’escarni que hem de sentir com a ofensa pròpia tots els lleidatans i lleidatanes, així com el poble de Catalunya".

Per tant, afegeix Joan Talarn, a la defensa del patrimoni aquesta vegada sí que s'hi podrà sumar la Generalitat, que fa just dos anys, i sota el comandament del govern de l’Estat, va fer cas omís a les seves obligacions amb la legislació patrimonial catalana "impedint el manteniment de les defenses judicials i facilitant aquella ignominiosa imatge d'agents fortament armats emportant-se les obres del Museu de Lleida l’11 de desembre de 2017".
 

El patrimoni dels museus, en qüestió


La diputada de JxCat i exdirectora del Museu de Lleida, Montserrat Macià, ha dit que aquesta sentència obre una "caixa de pandora terrible" pel patrimoni estatal, ja que considera que obre la porta a què moltes entitats puguin reclamar béns de museus d'arreu de l'Estat. "Ens reivindiquem absolutament amb la legitimitat i la legalitat de la col·lecció, que és legalment i legítimament constituïda", ha dit Macià.

La que va ser responsable del Museu de Lleida ha lamentat que la sentència "evidenciï la indefensió que ha patit la institució des del punt de vista judicial", i considera que el jutjat de Barbastre no ha tingut en compte cap dels argumentaris "ben elaborats i documentats".

El diputat de Junts per Catalunya i exportaveu de la Plataforma d'entitats culturals de Lleida, Xavier Quinquillà, ha assegurat que, a diferència de fa dos anys, la Generalitat exercirà el paper "que li pertoca" per preservar la unitat del museu. "Amb l'aplicació del 155 es va executar una ordre provisional sobre una sentència que no era ferma", ha dit el diputat, que considera que si la Generalitat hagués pogut presentar un recurs, l'ordre d'execució s'hauria paralitzat.

"És una nova espasa de Damocles", ha apuntat Quinquillà d'un "nou episodi d'una trista història". "Novament es tracta des de la judicialització i no des del diàleg. L'objectiu hauria de ser posar en valor l'art i la història i no intentar utilitzar-lo per generar conflicte entre persones i territoris", ha afegit.