El Museu Egipci de Barcelona ofereix, a partir del proper dilluns, un curs de cinc sessions sobre Juego de Tronos. Historia, sociedad y cultura. El curs pretén esbrinar què hi ha de cert en una de les sèries de major èxit dels darrers temps. L'impartirà l'antropòleg Francesc Carol, i se celebrarà del 19 de febrer al 19 de març, de 19h a 20h30, a les mateixes instal·lacions del Museu Egipci. Les inscripcions ja són obertes per internet. Ara bé: hi ha un requisit per a apuntar-s'hi. Cal anar-hi amb la sèrie vista; cal presentar-se al curs "amb els deures fets", perquè està pensat per a bons coneixedors de la sèrie.

Una sèrie documentada

Molta gent sap que Joc de Trons s'inspirava en la Guerra de les Dues Roses, i que d'allà en surten les mítiques baralles entre els Lanister i els Stark. Però el curs vol anar molt més lluny, perquè Francesc Carol n'està segur que l'autor de la sèrie de llibres en què es basa la història, George R.R. Martin, es va documentar estrictament i va usar molts elements històrics per escriure la seva obra de ficció. Carol, que es defineix com un "fanàtic de Joc de Trons", i que assegura que ha vist i analitzat la sèrie moltes vegades, va tenir la idea de preparar aquest curs quan va sentir a Pablo Iglesias dir que aquesta sèrie incloïa nombroses claus de la política actual.

Paral·lelismes sense fi

Carol troba un gran nombre de paral·lelismes entre llocs i fets de la sèrie i llocs i fets de la història anglesa de l'Edat Mitjana. Els set regnes de la sèrie coincidirien amb els set regnes de l'heptarquia anglosaxona. Essos i Ponent es correspondrien amb l'Europa Continental i la Gran Bretanya. Els dothralkis, aquells nòmades que viuen de la ramaderia i el saqueig, i que són dirigits pel cabdill més fort, tindrien profundes semblances amb els huns d'Atila. El Mur del Nord, que aïlla als pobles civilitzats dels salvatges del Nord s'inspiraria en el Mur d'Adrià... A més a més, segons Carol, hi ha grans paral·lelismes entre els modes de vida dels personatges de la sèrie i les diferents formes de viure, a Europa, a l'Edat Mitjana (en tots els camps: la religió, la política, l'estructura social, la monarquia...). Carol defensa que Joc de trons, com altres textos de literatura fantàstica (i cita específicament els de Tolkien), estan plens de referències històriques i antropològiques. I assegura que, des del punt de vista de l'antropòleg, Joc de trons és una sèrie fantàstica. En tots els sentits.