L'escriptora, periodista, assagista i guionista nord-americà Joan Didion, icona cultural als Estats Units i la mirada incisiva del qual va caracteritzar la seva obra, ha mort aquest dijous als 87 anys a la seva casa del barri novaiorquès de Manhattan, han informat mitjans locals.

Didion, un exponent del conegut com a 'Nou periodisme' en el qual el periodista exerceix com narrador i testimoni, va reflectir amb agudesa a la seva obra el món nord-americà, segons els seus crítics. "Va establir una veu distintiva en la ficció nord-americana abans de dedicar-se als reportatges polítics i l'escriptura de guions", assegura el diari The New York Times a l'obituari dedicat a l'escriptora.

Anys màgics

L'obra més coneguda a Catalunyade Didion, que patia la malaltia de Parkinson, és L'any del pensament màgic (traduït al català per Toni Cardona i publicat per Literatura Random House) que va escriure després de perdre el seu marit, John Gregory Dunne, i a la seva filla i amb la qual va guanyar el 2005 el Premi Nacional (The National Book Award) als Estats Units a una obra de no ficció.

Nascuda a Sacramento (Califòrnia) el 5 de desembre de 1934, es va graduar per la Universitat de Berkeley, a Califòrnia, i li va ser concedit el doctorat honoris causa en Lletres per les universitats d'Harvard i Yale. Va començar treballant a la revista Vogue, on va ser editora i crítica de cinema i va ser col·laboradora habitual de The New York Review of Books.

d9d66e0278bf4f71d7e39f534f4a67a743b11ff5
Ha mort als 87 anys l'escriptora i periodista nord-americà Joan Didion. Foto: Netflix

Una vida de cinema

Juntament amb el seu marit va escriure també guions cinematogràfics, entre els que es troba el que va donar lloc a la pel·lícula Según venga el juego (1972), portada al cinema per Frank Perry i protagonitzada per Anthony Perkins.

És autora a més de les novel·les Rio revuelto, Book of Common Prayer, Democracy y The Last Thing He Wanted. El 2017 la plataforma Netflix va emetre un documental sobre ella titulat Joan Didion: The Center Will Not Hold dirigit pel seu nebot Griffin Dunne.