El músic i compositor nord-americà Sixto Rodríguez, més conegut simplement com a 'Rodríguez', ha mort a 81 anys, segons ha informat la web oficial del cantant. La de Rodríguez és una de les carreres musicals més insòlites en l'univers del rock i va quedar plasmada en l'oscaritzat documental Searching for Sugar Man, film que li va atorgar reconeixement internacional el 2012, quan ja tenia 70 anys.

"Amb molta tristesa, anunciem que Sixto Díaz Rodríguez ha mort avui", ha explicat la web Sugarman.org, que ha detallat que el cantant va morir aquest dimarts 8 d'agost. Des de la pàgina oficial del cantant han transmès el condol a les seves tres filles, Sandra, Eva i Regan, i tota la seva família. Com a comiat, han citat un fragment del senzill I'll slip away: "Maybe today, I’ll slip away…”, frase que es tradueix com "Potser avui, m'esfumaré..."

La insòlita carrera musical de Rodríguez

Rodríguez va néixer el 10 de juliol del 1942 a Detroit, i els seus pares, immigrants mexicans, el van anomenar Sixto perquè era el sisè fill. Es va interessar pel món de la música quan era adolescent i als 25 anys va publicar el primer senzill amb una discogràfica local. A principis de la dècada dels 70 va signar amb la discogràfica Sussex Records i així va publicar dos àlbums de música folk i rock, Cold Fact i Coming from Reality.

Però aquests van fracassar en el mercat dels Estats Units, de manera que Rodríguez va abandonar la carrera musical i es va dedicar a treballar al sector de la construcció. Tanmateix, tot i el fracàs al seu país natal, les seves cançons es van popularitzar a Nova Zelanda, Austràlia i a Sud-àfrica, on fins i tot van esdevenir himnes antiapartheid. 

La inexistència d'un bon flux d'informació entre el sud d'Àfrica i els Estats Units va impedir a Rodríguez conèixer la seva fama i als seus fans saber detalls sobre la vida del cantant, a qui donaven per mort. Van haver de passar dues dècades fins que, el 1996, una filla del cantant es va assabentar del seu èxit per Internet. El 1998, Rodríguez va fer una breu gira per diversos països africans i va actuar en sis concerts davant de milers de persones. "Gràcies per mantenir-me viu", va dir a la multitud en una de les actuacions. 

La insòlita història es va reproduir en el documental Searching for Sugar Man, del director suec Malik Bendjelloul, que narra l'odissea de dos fans sud-africans del cantant per conèixer més sobre el seu ídol, estigués viu o mort. El film va guanyar el premi BAFTA i l'Oscar a millor documental i llavors sí, va llançar a la fama internacional a Rodríguez, que amb 70 anys va fer concerts arreu del món.

El músic va actuar al Teatre Beacon de Nova York, al festival Coachella a Califòrnia, al Festival de Jazz de Montreux, a Suïssa, al Festival Glastonbury i a Festival Wilderness, al Regne Unit. En la gira de 2013, Rodríguez va fer un únic concert a Espanya, al Poble Espanyol de Barcelona.