Sir Michael Gambon, l'actor que dona vida al professor Albus Dumbledore a la saga Harry Potter, ha mort a l'hospital als 82 anys després d'un atac de pneumònia. L'actor va interpretar el paper des de la tercera pel·lícula fins a l'última, ja que l'actor que havia fet abans de director de Hogwarts, Richard Harris, va morir el 2002, just l'any en què va estrenar-se Harry Potter i la cambra secreta. La noticia del traspàs de l'intèrpret ha estat confirmada per la publicista Clair Dobbs després de la publicació d'un comunicat a nom de la família de l'irlandès, la seva dona Anne i el seu fill Fergus Gambon. "Estem desolats per la pèrdua de Sir Michael Gambon", resa l'escrit, "confiem en què es respecti la seva privacitat en aquest moment tan dolorós; gràcies per tots els missatges de recolzament i afecte". L'any 2015 ja va retirar-se de l'actuació per problemes de salut, entre els que s'hi comptaven pèrdues de memòria.

Nascut a Dublín l'any 1940, Michael Gambon va guanyar-se el reconeixement internacional per ser un dels personatges principals de la saga màgica més famosa del cinema, tot i s'havia forjat una trajectòria sòlida en papers teatrals que el van portar a ser un dels millors actors de teatre britànic. Va posar-se a la pell de personatges d'autors com William Shakespeare, Samuel Beckett o Harold Pinter, mentre que a la petita pantalla va signar rols coneguts en sèries britàniques de televisió com El detective cantante o Maigret, que el va fer força popular per interpretar el detectiu d'origen francès Jules Maigret. Al cinema, se'l va poder veure en pel·lícules com El cuiner, el lladre, la seva dona i el seu amant o a El discurs del rei, amb Colin Firth i Geoffrey Rush, en què interpretava al monarca Jordi V. Però la seva relació amb la reialesa va traspassar la pantalla: l'any 1998, la reina Elisabet II el va nomenar cavaller per la seva aportació interpretativa al Regne Unit.

c8344438 2d8c 40e0 b1be dc7aac04fb19 16 9 discover aspect ratio default 0

Més de sis dècades sobre els escenaris

L'actor va iniciar-se en el món de la interpretació amb 21 anys, tot i que havia estudiat enginyeria. Després d'aquesta revelació, Michael Gabon ha firmat més de 60 anys de trajectòria en diversos formats i gèneres, una feina que li va valer quatre premis Bafta en vida. La fama mundial va arribar-li amb l'univers Harry Potter. Va ser el director mexicà Alfonso Cuarón, director de la tercera adaptació de la saga del jove mag, qui el va seleccionar per interpretar Albus Dumbledore només quatre mesos després de la mort de Harris, que també era irlandès. En aquell moment, Gambon va dir que no havia llegit els llibres de J.K. Rowling, i que només tindria en compte els guions per a construir un personatge que a l'actor li recordava al rey Lear de Shakespeare, figura que ell mateix ja havia interpretat al teatre, per la seva saviesa i la seva particular manera de vestir.​