El novel·lista català Carlos Rojas (Barcelona, 1928) ha mort aquest diumenge a Greenville, Carolina del Sud, als 91 anys, ha informat l'editorial Valparaíso Ediciones aquest dilluns en un comunicat.

Vermelles, autor de més de 20 novel·les, va obtenir importants reconeixements com el Premi Nacional de Literatura (1968), el Premi Planeta (1973) i el Premi Nadal (1979).

Doctor en Filosofia i Lletres, Roges, que va ser lector d'espanyol a la Universitat de Glasgow (Escòcia), va arribar el 1957 als Estats Units, concretament a Florida, on va ser professor ajudant d'espanyol en el Rollins College.

Carlos Rojas va publicar la seva primera novel·la, 'De fang i esperança', el 1957, i el 1959 va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona amb 'L'assassí de César'.

El Planeta amb 'Azaña'

El 1963, va obtenir el Premi Seleccions de Llengua Espanyola amb 'La ternura del hombre invisible'; el 1968 el Nacional de Literatura amb 'Auto de Fe'; i el 1973 el Planeta amb la seva novel·la 'Azaña', un retrat del qual va ser president de la República espanyola.

Quatre anys més tard va aconseguir l'Ateneu de Sevilla amb 'Memorias inéditas de José Antonio Primo de Rivera', i el 1979 va conquerir el Premi Nadal amb 'El ingenioso hidalgo y poeta Federico García Lorca asciende a los infiernos', mentre que el 1984 va guanyar també el premi Mirall d'Espanya amb 'El mundo mítico y mágico de Picasso'.

Després publicaria 'El jardín de las Hespérides' (novel·la, 1988), 'Yo, Goya (assaig, 1990), 'Proceso a Godoy' (novel·la històrica, 1992), 'Alfonso de Borbón habla con el demonio' (novel·la, 1995) i '¡Muera la inteligencia! ¡Viva la muerte!' (assaig, 1995), 'La vida y la época de Carlos IV' (novel·la històrica, 1999), 'Puñeta, la Españeta' (assaig, 2000), 'Momentos estelares de la guerra de España' (assaig, 2000), i 'Diez crisis del franquismo' (assaig, 2003).

La seva última novel·la va ser 'l'últim rei sobre la terra', publicada per Valparaíso Ediciones el 2016, on Rojas recorre l'Europa d'entreguerres per mostrar l'angoixa d'haver nascut en un altre temps, el drama de l'oblit, l'abandonament i la mort.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat