Jordi Nadal i Oller, deixeble de Jaume Vicens Vives i mestre de diverses generacions d'historiadors, va morir ahir als 91 anys segons ha fet saber el seu nebot, l'exalcalde de Girona Joaquim Nadal. L'historiador, que havia publicat recentment una documentada monografia sobre la històrica marca d'automoció catalana Hispano-Suiza, era un dels màxims experts en història econòmica de Catalunya.

Nascut a Cassà de la Selva l'any 1929 en una família vinculada a la indústrial del suro que va retratar el seu nebot Rafel Nadal a Quan en dèiem xampany, Nadal va estudiar a l'Institut de Girona i al Liceu Francès de Barcelona. Després d'ampliar estudis a Tolosa de Llenguadoc, París i Pavia, va doctorant-se l'any 1957 a la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre la immigració francesa a Catalunya durant el segle XVII.

Lector de català i castellà a la Universitat de Liverpool, va ser professor d'història econòmica a la Universitat de Barcelona, abans de guanyar l'any 1968 una càtedra a la Universitat de València. Després d'exercir la docència a la recentment inaugurada Universitat Autònoma, va tornar l'any 1981 a la Universitat de Barcelona. L'any 1999 es va jubilar com a catedràtic emèrit d'aquesta Universitat, tot i que també va fer classes a la nova Universitat Pompeu Fabra. 

Autor d'obres sobre la història econòmica de Catalunya i Espanya tan influents com El fracaso de la revolución industrial en España, 1814-1913, va tenir diversos deixebles com Muriel Casals o Borja de Riquer, als quals va dirigir les respectives tesis doctorals. L'any 1972 va fundar l'Associació Espanyola d'Història Econòmica, que va presidir del 1994 al 1997. També va presidir l'Associació de Demografia Història, entre l'any 1983 i el 91. Fundador i director de la Revista d'Història Industrial, va ser guardonat l'any 1997 amb la Creu de Sant Jordi, era col·legiat d'honor del Col·legi d'Economistes de Catalunya i doctor honoris causa per les Universitats Pompeu Fabra i de Girona. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat