Jordi Fàbregas, el referent del folk i la recuperació de la música popular catalana, ha mort als 69 anys després d'haver estat ingressat un parell de setmanes a causa d'uns problemes cardíacs que patia des de feia anys. 

Fàbregas va ser impulsor del Festival Tradicionàrius i del Centre Artesà Tradicionàrius el 1993, del qual va ser el director fins a l'any passat i compta amb una llarga producció discogràfica amb diferents grups de música popular i tradicional i una gran llista de treballs com a compositor, especialment de balls de gegants de diferents colles. 

Fàbregas, que va rebre la Creu de Sant Jordi el 2020, va ser un dels artífexs de la recuperació de la música popular catalana, influït des del principi pels Setze Jutges o per Jacques Brel.

També va ser fundador del grup de cançó catalana Coses o del grup de música folk La Murga, entre d'altres. El 1988 va crear el festival Tradicionàrius i el 1993 el Centre Artesà. També va cofundar la formació El Pont d'Arcalís, centrada a divulgar la música i la cançó tradicional dels Pirineus.

Fàbregas ha estat al darrere de nombroses iniciatives culturals amb la música com a rerefons, com ara el festival Saraus de Primavera o Mercè Folk. També va formar part del Mercat de Música Viva de Vic i de la Fira d'Espectacles d'Arrel Tradicional de Manresa.

En la faceta de músic va compondre balls de gegants de diferents colles i va participar en gravacions de diferents grups de música popular i tradicional. A banda de la Creu de Sant Jordi l'any passat, també havia estat reconegut amb el Premi Nacional de Música el 1991, el Premi Nacional de Cultura Popular el 1995 i amb la Medalla d'Or de Barcelona el 2006.

La vetlla per les despulles de Jordi Fàbregas tindrà lloc el 23 de gener a partir de quarts de dotze del migdia al Tanatori de les Corts de Barcelona. El lloc de la cerimònia serà a l'Oratori de les Corts.

Des del compte de Twitter d'Òmnium Cultural han lamentat la mort de l'artista: "Lamentem la mort de Jordi Fàbregas, gran referent de la recuperació de la música popular catalana". "Una abraçada als seus familiars i amics", han afegit. 

El president Quim Torra també ha volgut recordar a Fàbregas "ens deixa una persona excepcional que ha fet les més grans aportacions a la recuperació de la tradició musical del nostre país. Impulsor de grups històrics i ànima del El CAT Centre Artesà Tradicionàrius. "Deixa una immensa feina feta que li vaig voler agrair amb la Creu de Sant Jordi 2020", ha piulat. 

De la mateixa manera ho han fet des de la llibreria especialitzada en llibres i música en català, Ona Llibres: "Jordi gràcies per la teva feina incansable, t'estimaré sempre". 

 

 

Vídeo: Jaume Arnella i Jordi Fàbregas / CAT Tradicionàrius 01.07.2020 

 

Imatge principal, el cantant Jordi Fàbregas / ACN