El dibuixant francès Jean-Jacques Sempé, autor i il·lustrador de la sèrie de dibuixos "El petit Nicolas" i també conegut per nombroses vinyetes publicades a la premsa, ha mort aquest dijous als 89 anys d'edat. La seva família ha confirmat la notícia i ha explicat que en els últims dies ha estat envoltat dels seus éssers estimats. Sempé va ser creador de les historietes de Nicolas en els anys 1950 juntament amb guionista René Goscinny. Va néixer a Bordeus l'any 1932 i va iniciar la seva prolífica trajectòria amb la publicació d'aquarel·les en la premsa regional francesa. El seu prestigi va adquirir tal dimensió que va començar a realitzar treballs per a la revista The New Yorker. Algunes de les portades d'aquest mitjà van ser dissenyades i ideades pel dibuixant francès.

De fet, Sempé va treballar durant quatre dècades per a The New Yorker, però només va visitar la ciutat de Nova York en sis ocasions. Tanmateix, les seves il·lustracions de la Gran Poma i de París són icones d'aquestes capitals mundials. Les seves obres es caracteritzaven per la seva senzillesa, pel seu minimalisme, però al mateix temps amb un contingut carregat d'emoció i reflexió. Moltes de les portades que va fer per a la cèlebre revista han estat posteriorment transformades en quadres i cartells d'art i decoració. En ocasions, il·lustrava uns personatges completament absorbits per la solitud de les urbs, així com el fet que les ciutats estan en constant moviment i el soroll mai no s'atura.

En una entrevista que va concedir a The New Yorker l'any 2018, Jean-Jacques Sempé va explicar que va viatjar menys del que es pot esperar a Nova York per la "barrera de la llengua": "És un seriós problema per a mi. Si hagués parlat anglès bé m'hauria assentat allà probablement, però no el parlo en absolut; de manera que no volia ser vist com un francès arrogant que només parla la seva llengua". A més, també va col·laborar a la capçalera francesa Paris Match, on publicava il·lustracions amb un toc més humorístic. De fet, el seu últim treball per a ells es va publicar la setmana passada, en el que es veu un pintor retratant una dona sobre l'herba i li comenta: "Pensa en no oblidar-me".

Volia ser músic

Inicialment, el seu somni era ser músic, però aquesta va ser una meta que per a ell va ser inabastable: "És més fàcil trobar un paper i un llapis que un piano". Els seus inicis en la premsa van ser amb tan sols 14 anys, ja que va deixar l'escola i va començar a treballar tot just acabar la Segona Guerra Mundial. Va ser als anys 50 quan va néixer "El petit Nicolas", que originalment va començar a publicar en el dominical del diari regional Sud Ouest. Aquests dibuixos van adquirir molta notorietat i van arribar al cim gràcies al fet que la dona d'un editor parisenc ho va llegir en unes vacances a Arcachon i li ho va mostrar al seu marit, que treballava a l'editorial Denoël. Amb això, "El petit Nicolas" va arribar a ser un èxit global que va assolir els cinc milions d'exemplars venuts abans de 1964, quan es va publicar l'últim volum titulat "En Joaquim té problemes".