L'actor Fermí Reixach ha mort aquest dimecres als 77 anys, segons ha comunicat l'associació Cineclub Adler de Lloret de Mar. "Lamentem la mort de Fermí Reixach, actor lloretenc de llarga trajectòria en teatre, cinema i televisió; Membre d'Honor de l'Acadèmia Catalana de Cinema. Amb la seva mort, sa Caleta perd un dels seus banyistes més il·lustres. El nostre més sentit condol per a la seva família i amics", resa un missatge a les xarxes socials. Reixach va ser membre fundador de la companyia Comediants i del col·lectiu Teatre Lliure, on va actuar en produccions com Camí de nitLa cacatua verdaTitus AndrònicAbraham i Samuel i L'hort dels cirerers. Fa només dos anys, el passat 2022, va ser nomenat membre d'honor de l'Acadèmia del Cinema Català. Entre les seves últimes feines a la televisió, estaquen papers en produccions de TV3 com Polseres vermelles, La Riera o Olor de colònia. També va tenir una breu trajectòria musical, i és que l'any 1976 va publicar el disc Cançons de lladre (Edigsa), en què repassava peces del repertori tradicional com Joan Serrallonga o L’hereu de la forca.

Nascut el 1946 i natural de Lloret de Mar, l'actor català va formar-se al centre Estudis Nous de Teatre i a l'Institut del Teatre de Barcelona, i va ampliar els estudis a l'Stella Adler Institute de Nova York. De nou a Catalunya, va presentar l'obra de teatre Diari d'un boig, de Nikolai Gógol, que va ser una de les interpretacions més aplaudides de la seva carrera. També va participar en produccions com Mel salvatge (1986), Absències (1988), El pare (1996), L'oncle Vània (1995-2002), Veinte poemas de amor y una canción desesperada (2001-2005), El mestre i Margarita (2012) i Pàtria (2012) de Jordi Casanovas.

1200 1718266148ferni reixach
Foto: Cedida.

Reixach també va fer les seves incursions a la gran pantalla, en pel·lícules com Una ombra en el jardí (1989), opera prima d'Antonio Chavarrías; La mosquitera (2010), d'Agustí Vila; 14 d'abril. Macià contra Companys (2010), de Manuel Huerga, on interpretava Francesc Macià; El Cafè de la Marina (2014), de Sílvia Munt, i Estiu 1993 (2017), de Carla Simón, on feia el paper d'avi de la nena interpretada per Laia Artigas. També va participar en produccions internacionals com El perfum: història d'un assassí, de Tom Tykwer, i El Greco, de Yannis Smaragdis. Però potser un dels seus papers més recordats va ser a la televisió, amb el seu paper de Guillem Almeda al culebrot de sobretaula La Riera durant 3 temporades.

L'actor va endur-se varis premis durant tota la seva carrera interpretativa, tant per la seva tasca al cinema com al teatre, així com diverses nominacions: com a millor actor a la 2a edició dels Premis Gaudí per La estación del olvido o a millor actor de repartiment el mateix any per The Frost. Sí que va endur-se el premi a millor actor al Festival de Cinema de Gijón per En el jardín, i també va ser el millor actor per la Generalitat de Catalunya gràcies al film Daniya. En teatre també va rebre el premi Ícaro com a millor actor per El Rey Lear i va ser reconegut per l'Associació d'Espectadors de Teatre per Diario de un loco

Les xarxes socials ja s'han començat a fer ressò d'aquesta pèrdua. El Teatre Lliure ha expressat que lamenten "profundament la mort del nostre estimat Fermí Reixach, actor i Membre Fundador del Teatre Lliure; descansi en pau", així com la Filmoteca de Catalunya. També vàries institucions o entitats de Lloret, com l'Ajuntament, l'Arxiu Municipal, o el compte del partit polític Lloret en Comú. També se n'han volgut acomiadar personalitats del món de la cultura com el periodista Toni Vall o l'actor Eduardo Noriega.
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!