El dibuixant Enrique Ventura (Madrid, 1946) ha mort als 78 anys, segons ha confirmat la revista El Jueves, on va treballar des dels seus inicis. Destacat il·lustrador i historietista de sàtira i d’humor, algunes de les seves grans obres, com Grouñidos en el desierto —amb Groucho Marx de protagonista—, Es que van como locos o Maremagnum les va tirar endavant amb el guionista Miguel Ángel Nieto, amb qui va formar el duo Ventura & Nieto, i que també era el seu cosí. L'any 1991, Nieto va morir sobtadament i Ventura va encarregar-se dels guions de la sèrie fins a l'any 2013. Resident a Catalunya, també va col·laborar en diverses publicacions com El Papus, Barrabás o Butifarra!, així com en diaris com La Vanguardia, on va començar a dibuixar vinyetes a partir de 1997.

"Avui ens ha deixat el nostre company Enrique Ventura, llegenda d'El Jueves, on va estar des del seu primer any i fins aquest 2024", resa el comunicat de la revista a X (abans Twitter), en què informa del traspàs del dibuixant i vinyetista. "Trobarem moltíssim a faltar aquestes passejades amb Julius per aquest món en què et podies trobar qualsevol cosa". El també dibuixant i company seu a la revista Juanjo Cuerda també li ha rendit homenatge públic a través de les xarxes socials, així com altres personalitats: "Avui els companys i companyes hem perdut a un mite de la revista; ens va obsequiar amb els seus grouñidos fins al final. Camina en pau fins a l'horitzó i s'emporta el seu humor surrealista, poètic i ple de sorpresa per la vida". Des dels seus inicis, Ventura es va anar convertint en tot un referent de l'art del còmic a l'estat espanyol, fent gala de la seva ironia surrealista, així com de la recerca d'innovació en la narració i la il·lustració de les seves obres. 

Enrique Ventura va cursar estudis d'Arquitectura, però va acabar sent tècnic publicitari i va participar en produccions de cinema amb el seu art. També va realitzar dissenys per a spots, pel·lícules com El caballero del dragón (1985), de Fernando Colomo, o Despertaferro (1990), de Jordi Amorós, així com treballs per a TVE, com la sèrie infantil Mofli, el último koala. A més, va rebre força premis i reconeixements: va ser guardonat amb el Premi Internacional del Còmic de Gijón (1973), el Premi a la millor tasca professional al cinema de la Generalitat de Catalunya (1991) o el Gran Premi del Saló Internacional del Còmic de Barcelona (1997), entre d'altres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!