La icona de la televisió Àngel Casas ha mort als 76 anys, tal com ha avançat aquest dissabte El Suplement de Catalunya Ràdio. Va ser periodista cultural i presentador del mític Àngel Casas Show, el talkshow de referència de la primera etapa de TV3. Va començar a tenir greus problemes de salut a partir del 2013 i l'any 2020 es va sotmetre a un trasplantament de ronyó. Posteriorment, va patir una malaltia circulatòria per mor de la qual li varen amputar les dues cames. Però ell mateix va apuntar que se'n va sortir prou bé. Fa un any, TV3 li va dedicar una nit especial per homenatjar-lo.

Nascut al barri de Sants l'any 1946, se'l reconeixia per la barba, les ulleres i el fet que no pronunciava gaire bé el so de la doble erra. Va arribar a Televisió de Catalunya l'any 1984 i es va convertir en l'estrella de la cadena, gràcies a l'Àngel Casas Show (1984-1988). El programa va ser pioner a Catalunya, ja que va introduir el talkshow a TV3: entrevistes, actuacions musicals, emissió en directe, públic al plató i una orquestra dirigida per Josep M. Bardagí. L'any 1986 va ser guardonat amb el Premi Ondas al millor programa nacional de televisió.

'Àngel Casas Show', més enllà de les fronteres catalanes

L'Àngel Casas Show no només va ser un dels programes amb més audiència de TV3, sinó que va popularitzar el presentador més enllà de les fronteres catalanes. Carmen Sevilla, Amanda Lear, Nina Simone, Depeche Mode, Verònica Forqué, Simply Red, Martin Sheen... la llista d'artistes amb projecció internacional que van passar pel talkshow és interminable. És així com va deixar tot un seguit de moments icònics, com l'striptease de la vedet Christa Leem al programa de debut o la caiguda de l'actriu de Dallas Charlene Tilton. En l'especial de TV3 es van recordar altres moments estel·lars, com el mateix Àngel Casas ballant un tango amb Anna Obregón o l'entrevista amb Joan Collins.

La carrera d'Àngel Casas va començar a Ràdio Joventut, des d'on va passar a Ràdio Barcelona. Allà hi va presentar Trotadiscos, programa musical que també va ser reconegut amb l'Ondas (1972). L'any 1978 va dirigir a Ràdio 4 La clau i el duro, un dels primers programes en català. Però el salt a la televisió el va fer el 1977, al Popgrama de Televisió Espanyola (amb Carlos Tena i Diego Manrique). Tres anys més tard aconsegueix el seu espai propi a TVE 1, el Musical Express (1980-1983): un espai de difusió de corrents musicals alternatius a tot allò més comercial.

La carrera televisiva d'Àngel Casas

Després de l'èxit de l'Àngel Casas Show, el presentador va tornar a TVE 1 amb el programa d'entrevistes Un día es un día (1990-1993). Va ser curiós, ja que setmana rere setmana acabava amb un striptease davant la càmera. En un especial de Cap d'Any es van arribar a recopilar molts dels stripteases. Va continuar amb diversos espais com Tal cual (1992-1994), Los unos y los otros (1994-1995) i Esto es lo que hay (1995-1996). Després va tornar a TV3 amb Temps era temps (2001) i Totes aquelles cançons (2004). L'any 2003 va presentar a La 2 Catalunya, parada i fonda, així com l'espai d'entrevistes Senyores i senyors (2004-2007). El 2008 va ser escollit director de Barcelona TV (l'actual Betevé), on es va jubilar el 2014. Sergi Vicente va ser el seu substitut.

La mort d'Àngel Casas ha sacsejat les xarxes socials, on personalitats de tota mena han reaccionat amb tristesa. Carles Puigdemont l'ha recordat com "una persona que ens va ensenyar una manera genuïna de fer televisió pública a Catalunya". El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha lamentat que hagi traspassat un "comunicador mordaç i innovador" que ha deixat "una empremta inesborrable dins i fora de la petita pantalla". I la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, l'ha reivindicat com a "història de la televisió". "Ha treballat sempre per dignificar la cultura amb passió i intel·ligència. I convençut de la qualitat dels nostres mitjans", ha finalitzat.