L'actor català José Lifante (Barcelona, 1943) ha mort aquest dimarts als 80 anys a l'Hospital Clínic de Madrid després d'ingressar per un trombe, segons ha informat l'associació d'intèrprets AISGE a la xarxa social X. Amb una dilatada carrera com a actor de repartiment en cinema, teatre i televisió, Lifante va treballar amb directors com Luis García Berlanga, Pilar Miró, Jorge Grau o Eloy de la Iglesia i el seu rostre es va fer conegut gràcies a sèries i programes de televisió com Cuéntame o La bola de cristal.

Un actor polifacètic i versàtil

Va debutar al cinema amb dos petits papers a Juventud a la intemperie (1961) d'Ignacio F. Iquino i Los atracadores (1962), de Francisco Rovira Beleta, però els seus primers anys els va dedicar sobretot al teatre. Durant els 70 va fer carrera al cinema fantàstic i la sèrie B de l'època, incloent la pel·lícula de culte No profanar el sueño de los muertos (1974) de Jorge Grau, una de les primeres pel·lícules de zombis fetes a Espanya.

Durant els 70 va fer carrera al cinema fantàstic i la sèrie B de l'època, incloent la pel·lícula de culte No profanar el sueño de los muertos

Va tocar tots els pals: comèdies, pel·lícules històriques, western, suspens i fins i tot cinema de denúncia social. Entre els seus títols més importants, Patrimonio nacional (1981) de Luis García Berlanga, Miedo a salir de noche (1980) d'Eloy de l'Església o El perro del hortelano (1996) de Pilar Miró. També va participar, juntament amb Robin Williams o Uma Thurman, a Las aventuras del barón Munchausen (1988), dirigida per Terry Gilliam.

Va participar, juntament amb Robin Williams o Uma Thurman, a Las aventuras del barón Munchausen (1988), dirigida per Terry Gilliam

A la televisió va començar als 80 en programes com La bola de cristal i sèries com Media naranja o Segunda enseñanza; als 90 a Makinavaja, Las chicas de hoy en día o Farmacia de guardia i, més recentment a Aquí no hay quien viva, Amar es para siempre, Cuéntame i Los Serrano . Les últimes sèries en què va participar van ser Ana Tramel. El juego i El último show.