El Ple de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha acordat incorporar tres nous membres numeraris, entre els quals destaca molt especialment la periodista Mònica Terribas. Amb ella també s'uneixen a l'IEC Montserrat Corominas Guiu, doctora en ciències biològiques, i Josep M. Tabernero Caturla, doctor en medicina i cirurgia, adscrits a la Secció de Ciències Biològiques.

Tot un referent del periodisme català

Mònica Terribas és llicenciada en ciències de la informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (1991) i es va doctorar en ciències de la comunicació a la Universitat de Stirling (Escòcia) l’any 1993. Aquell mateix any es va incorporar com a docent a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), on és professora titular del Departament de Comunicació i Periodisme des del 2003 i membre de la Junta dels Estudis de Periodisme, dels quals va ser vicedegana (2000-2004). És investigadora del Grup de Recerca en Comunicació Política, Periodisme i Democràcia (POLCOM-GRP) del Departament de Comunicació de la UPF.

La seva carrera periodística es va iniciar el 1987 a la ràdio i s’ha desenvolupat sobretot en els mitjans de comunicació audiovisuals públics de Catalunya. A Televisió de Catalunya ha col·laborat com a coordinadora, documentalista, guionista o ajudant de direcció en programes de màxima audiència, com ara Tres pics i repicó, Persones humanes o Temps era temps; va crear, dirigir i conduir l’informatiu diari La nit al dia (2002-2008) i ha estat codirectora i copresentadora del programa social Nexes.

A Catalunya Ràdio va estar al capdavant d’El matí de Catalunya Ràdio durant set temporades (2013-2020). També ha col·laborat en mitjans escrits, com la revista Comunicació 21 i els diaris El Periódico de Catalunya i Ara, en el qual va escriure diàriament mentre va ser-ne consellera delegada i editora (2012-2013). Va dirigir Televisió de Catalunya entre el 2008 i el 2012. El 2020 s’incorporà, com a productora guionista, al departament de no-ficció de Mediaproducció, SLU.

És autora de nombrosos articles sobre comunicació i investigació, així com del volum D.O. Europa, reflexions sobre el futur de la identitat europea. Ha rebut, entre molts altres reconeixements, el Premi Nacional de Cultura (2003), el Premi Òmnium al millor programa de televisió (2005), el Premi Ràdio Associació de Catalunya a la millor professional de ràdio (2018) i el Premi Cristina Requena i Giró de Periodisme (2020).

Monica Terribas TV3 Nexes  Sergi Alcàzar 15

L'Institut d'Estudis Catalans ha incorporat la periodista Mònica Terribas com a nova membre numerària. (Foto: Sergi Alcàzar)

Dos nous membres més

Montserrat Corominas Guiu és llicenciada en biologia per la Universitat de Barcelona (UB), va fer la tesi doctoral al Departament de Fisiologia de la Facultat de Medicina d’aquesta universitat i dues estades postdoctorals als Estats Units, durant les quals es va formar en biologia del càncer. És membre de l’Institut de Biomedicina de la UB (IBUB) i catedràtica de genètica de la Facultat de Biologia de la UB, de la qual ha estat professora titular entre el 1992 i el 2019.

Josep M. Tabernero Caturla és doctor en medicina i cirurgia per la UAB, on es va llicenciar el 1987 amb el premi extraordinari de llicenciatura; posteriorment, va obtenir el títol del màster en Direcció d’Organitzacions Sanitàries (a ESADE) i el del Programa d’Alta Direcció d’Institucions Sanitàries (a IESE). És catedràtic de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic Universitat Central de Catalunya i ha impartit classes a la UAB com a professor associat. Dirigeix el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), el Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i la Unitat d’Investigació de Teràpia Molecular del Càncer (UITM La Caixa).