La Federal Union of European Nationalities (FUEN), integrada per membres de diferents grups europeus sense Estat, està decidida a promoure els drets de les llengües i cultures minoritzades dins els Estats europeus, i per a això està decidit a apel·lar a la Comissió Europea mitjançant una iniciativa legislativa europea. Per a això ha començat a impulsar una recollida d'un milió de signatures per tal de promoure i salvaguardar la diversitat cultural i lingüística d'Europa. És l'anomenada Minority Safepack Iniatitive, a la que qualsevol es pot sumar a través de la pàgina web del projecte. El lema de la convocatòria és "No estàs sol", amb el que vol recordar que hi ha molta gent a la UE que comparteix aquest problema. Avui la FUEN ha presentat aquesta iniciativa a la Universitat de Barcelona, que ha comptat amb el suport de la Plataforma per la Llengua, l'Assemblea Nacional Catalana, el Grup d'Estudis de les Llengües Amenaçades (GELA) i Vilaweb.

La campanya

La Comissió Europea estarà obligada a tenir en compte la petició si s'assoleix el milió de signatures, que ha de comptar amb un mínim de signataris a set Estats (per reforçar el seu caràcter europeu). La FUEN ho veu amb esperança, però no ho té tan clar el sociolingüista Emili Boix, de la Universitat de Barcelona, qui ha recordat que durant la dictadura els catalans havien tingut un fort "anhel d'Europa", aquella Europa on se suposava, com escrivia Espriu, que la gent era "neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç". Boix, que s'ha manifestat com un ferm europeista, malgrat tot, ha mostrat la seva desil·lusió envers l'Europa actual: "L'Europa europea és mediocre, com a mínim diplomàticament, socialment, humanament...". Malgrat tot, Boix ha apuntat que la Unió Europea ha jugat algun punt positiu en la qüestió lingüística, com l'aprovació de la Carta Europea de les Llengües (que molts Estats no han ratificat i d'altres no apliquen), i per això ha animat tothom a signar la iniciativa. Vincent Partal, de Vilaweb, ha recordat que tots els Estats membres de la UE tenen problemes amb grups minoritaris, a excepció de Malta i Islàndia, i que tots haurien d'estar interessats en trobar una solució "harmònica i estandaritzada" a aquesta qüestió, tot partint de "principis democràtics". Malgrat tot, també s'ha mostrat escèptic respecte a l'Europa actual, i ha cridat a reformar-la en profunditat.

Lórant Vinczent: "50 milions de ciutadans de la Unió Europea formen part de minories nacionals o lingüístiques"

Tot Europa és afectada

Lórant Vinczent, portaveu de la FUEN, ha recordat que a bona part d'Europa hi ha comunitats amb una cultura diferent de la del seu Estat o fins i tot amb una cultura que supera les fronteres estatals. Segons els càlculs de la FUEN, 50 milions de ciutadans de la Unió Europea formen part de minories nacionals o lingüístiques. Vinczent ha protestat perquè fins ara la Comissió Europea deixa a cada Estat la gestió dels drets de les minories, però aquests sovint s'han mostrat poc respectuosos amb ells. Vinczent no ha volgut entrar en la discussió sobre l'eurooptimisme o l'europessimisme, però ha assegurat que aquest és un bon moment perquè la Minority Safepack Initiative tingui èxit.