L'Acadèmia del Cinema Català ha acordat distingir l’actriu Mercedes Sampietro amb el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2018, màxim reconeixement del cinema català. Sampietro rebrà el guardó honorífic en el marc de la cerimònia de lliurament dels X Premis Gaudí, el diumenge 28 de gener de 2018 a l’Auditori del Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona, CCIB, retransmesa en directe per Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio. 

Fins avui, han estat distingits amb el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Montserrat Carulla (2013), Julieta Serrano (2014), Ventura Pons (2015), Rosa Maria Sardà (2016) i Josep Maria Pou (2017).

Sampietro, tota una carrera

Mercedes Sampietro va néixer a Barcelona el 1947. La seva vida ha estat lligada a la interpretació des que, ben jove, va encarrilar la seva professió a través del teatre amateur. L’any clau per la Mercedes va ser el 1970, quan va debutar com a actriu professional amb l’obra Olvida los tambores d’Ana Diosdado. Des de llavors ha interpretat obres teatrals d’autors com García Lorca, Shakespeare, Brecht, Dürrenmat, Sartre, Hampton, Bond, Eduardo de Filippo, Strindberg, Koltés o Racine; sota la direcció de destacats directors d’escena com Ángel Facio, Lluis Pascual, Mario Gas, Miguel Narros o Sergi Belbel.

Imponent a la gran i a la petita pantalla

L’any 1977 l’actriu va debutar al cinema amb A un Dios desconocido, dirigida per Jaime Chavarri, i des d’aquell moment ha interpretat més de quaranta sis pel·lícules. Però sens dubte va ser Gary Cooper que estás en los cielos de Pilar Miró, la primera que li va proporcionar l’aplaudiment de la crítica i diversos premis , així com el començament d’una bona relació professional entre la directora i l’actriu, que es va perllongar en quatre pel·lícules més. Ha treballat, en altres, amb els directors Fernando Colomo, Miguel Picazo, Montxo Armendáriz, José Luís Garci, Gracia Querejeta, Gerardo Vera, Patricia Ferreira, Judith Colell, Adolfo Aristarain, Joaquín Oristrell, Manuel Gómez Pereira, Manel Huerga... La televisió també ha comptat amb el treball de l’actriu catalana. Entre els títols més destacats hi trobem La Tía de Frankestein (1986), El mundo de Juan Lobón, (1988), dirigida per Enrique Brassó, Juntas pero no revueltas el 1995 dirigida per Antonio del Real, Historias Robadas dirigida per Belén Macías el 2011,Porca Misèria dirigida per Joel Joan, Nissaga de poder i la més recent, La Riera, ambdues de TV3.

Reconeixements públics

Aquesta àmplia trajectòria li ha permès aconseguir importants premis, tant cinematogràfics com teatrals. Entre els primers, el de millor interpretació femenina al Festival Internacional de Cine de San Sebastián en dues ocasions, per Extramuros i per Lugares Comunes i el Goya a la millor interpretació femenina protagonista per aquesta última pel·lícula. En teatre, ha rebut, entre d’altres, el Max a la millor actriu protagonista per Dissabte, diumenge i dilluns. A més, li ha estat concedit el Premi Nacional de Cinematografia el 2003. Mercedes Sampietro va ser Presidenta de la Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas d’Espanya des de novembre del 2003 fins al desembre de 2006, passant-li el testimoni a Ángeles González-Sinde.