L'Ajuntament de Barcelona, a través de l'ICUB i de la Regidoria de Memòria Democràtica, impulsa el projecte Memòria Viva, amb el que es vol convidar els ciutadans a restituir les memòries populars i col·lectives de la ciutat, enteses com una eina per a transformar el present i pensar el futur. Memòria Viva, que se celebrarà del 13 al 19 d'octubre, tindrà el seu nucli al Born CCM, però desplegarà les seves activitats per diferents espais de la ciutat a través de la Xarxa d'Espais de Memòria.

Una iniciativa per al dret a l'autorepresentació

Jordi Rabassa, regidor de Memòria de l'Ajuntament, ha afirmat que aquesta iniciativa és una forma de construir ciutadanies. "Les polítiques de memòria són centrals per a l'Ajuntament perquè ajuden a construir ciutadans crítics", ha afirmat Rabassa. I ha afirmat que "la memòria es construeix al carrer". Per això s'ha optat per un format original. "No és un congrés acadèmic, ni un festival, ni una fira gastronòmica, ni una guia turística", explica Dani Granados, delegat de Drets Culturals de l'Ajuntament. Ho qualifica de "proposta experimental" per "visibilitzar les diferents memòries de la ciutat", i convida a tot tipus de col·lectius a participar-hi. Granados afirma que es tracta d'una forma de canalitzar el dret dels ciutadans a crear cultura i no només a consumir-la, el "dret a la producció cultural" i el "dret a autorepresentar-nos".

Fora del relat oficial

A través d'aquest projecte es pretén incloure a la memòria de la ciutat a la dona, a les migracions, a les minories... Però també es proposa estudiar el paisatge, els arxius... Francisco Rubio, de la Xarxa de Comunitats de Memòria, al·lega que aquest organisme pretén restituir les memòries dels grups que no s'inclouen al relat oficial. El programa començarà  amb una excursió a través del Rec Comtal, un itinerari per la cuina de la Barceloneta, una obra de teatre sobre la persecució del poble gitano... Però també hi haurà rutes per la memòria històrica de l'Eixample, per la participació gitana en la bullanga de la Jamància... I es faran taules rodones, un taller per reeditar la Viquipèdia des d'un punt de vista femení.

Final memorable?

El Barcelona Viva es clourà el dissabte 19 d'octubre amb una gran "festa amb les comunitats de memòria" al davant del Born CCM, on hi haurà jocs infantils, però també cuina compartida, ràdio, debats, una exposició... Tot acabarà amb una "Verbena memorable" amb rumba i amb diferents comunitats culturals.

Les arpilleres del Congrés

A Xile, durant la dictadura de Pinochet, algunes dones, esposes de represaliats, van començar a teixir arpilleres, en què es representava als represaliats. Les figures de tela es vestien amb la roba de l'assassinat o desaparegut, i van tenir tanta repercussió que la dictadura les va arribar a considerar subversives i les va perseguir. Ara s'han fet famoses arreu i s'exhibeixen a diferents parts del món. Un grup de persones del barri del Congrés i els Indians porten 8 o 9 anys treballant en la realització d'arpilleres de tema històric. "Cosim històries que no estan escrites", expliquen. Núria Bonavila, d'aquest Grup d'Arpilleres, argumenta que ella va cosir la història de la Batalla de l'Ebre, que li havia explicat el seu pare "durant 60 anys, i per això me la sabia molt bé".